Annonce
Indland

Sådan foregår en omskæring af en dreng

Op mod en fjerdedel af verdens mandlige befolkning er omskåret – de fleste af religiøse eller traditionelle årsager. Men hvordan foregår det og hvorfor? Jp.dk har set på sagen.

Er du mand, vil du formentligt samle dine ben, tage dig i skridtet og tænke ”av” bare ved tanken om et indgreb i de nedre regioner.

Men et faktum er, at inden for jødedommen og Islam bliver næsten alle drengebørn omskåret, og stort set alle amerikanere vælger at lade deres små drenge komme under kniven.

I disse tilfælde er der sjældent tale om, at barnet selv får lov at vælge, om det vil omskæres eller ej, eller om omskæringen skal foregå uden bedøvelse og uden en læge.

”Jøderne vil gerne have det gjort inden for barnets første fire leveuger, og i Islam er det meget forskelligt, men de fleste siger, at de fleste skal have det gjort, når barnet har en fornemmelse for, hvad der sket,” forklarer professor og overlæge dr. Med. Troels Munch Jørgensen ved Børneurologisk afsnit på Århus Universitetshospital i Århus til jp.dk, der i forbindelse med sit arbejde har foretaget omskæringer af drenge.

Det er ikke altid læger, der fortager indgrebene – i religiøse sammenhænge er det ofte overrabbiner eller muslimske overhoveder, der fjerner forhuden.

Og der er flere forskellige måder at få foretaget en omskæring på. Overordnet set er der tre:

En total omskæring, en muslimsk partiel eller delvis omskæring og en dansk partiel omskæring:

Total omskæring

”Den totale omskæring er meget brugt inden for jødedommen,” siger professoren og forklarer, at man ved den totale omskæring laver to snit i drengens forhud, som består af to blade eller lag: et indre og et ydre.

Herefter skæres forhuden af.

Jødernes metode foregår ved en såkaldt ”honning-bedøvelse”, hvilket ikke indebærer bedøvelse og blot en forbinding.

”Det kan lyde lidt barsk, at sådan noget foregår. Men undersøgelser viser faktisk, at de små drenge, så længe de er spædbørn, har ret beskedne smerter," udtaler professoren.

"Muslimsk" partiel omskæring

Den muslimske partielle omskæring er den hyppigste og foregår i 5-7 års alderen.

Muslimer foretager omskæringer med en såkaldt knogleafbiddertang.

Den sætter den muslimske læge eller det religiøse overhoved på forhuden i et halvt til et helt minut, indtil vævet bliver knust.

”Herefter kan man skære forhuden af uden på tangen. Det er ret anvendt,” fortæller lægen og tilføjer, at der her benyttes en lokalbedøvende salve også kaldet tryllecreme.

"Dansk" partiel omskæring

Ved den danske partielle omskæring lægger lægen depoter af lokalbedøvelser ved penisroden. Herved opnås der en total bedøvelse af hele penis.

Herefter lægger lægen et snit på indre og ydre blad som ved den totale omskæring og skærer derefter cirka halvdelen af drengens forhud af.

”Det her er faktisk et meget simpelt indgreb. Der er sjældent komplikationer efter operationen,” fortæller professoren.

Påvirker sexlivet

Men jo ældre drengen eller manden er, når omskæringen foretages, desto større er sandsynligheden for, at indgrebet kan give problemer:

”Drengen eller mandens forhud bliver tykkere med årene, hvilket komplicerer indgrebet en smule blandt andet pågrund af, at den øgede blodtilstrømning til penis kan betyde blødninger under operationen,” forklarer Troels Munch Jørgensen.

Men vil drengene eller manden kunne mærke forskel på, om han er blevet omskåret eller ej?

”Vi ved, at dem der bliver omskåret har øget følsomhed i penis og evt. kan døje med for tidlig sædafgang ved samleje,” fortæller professoren og fortsætter:

”Men faktisk viser det sig også, at kvinder ikke så let opnår klimaks ved samleje med en omskåret mand.”

Yderligere komplikationer kan være bloddannelser efter mislykkede operationer, arvævsdannelser og at 1-2 % dermed skal omopereres.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her