Hver niende voldtægt er falsk

Hævn og mangel på opmærksomhed får kvinder til at lyve om voldtægt. En ny undersøgelse skal gøre det lettere at finde de falske anmeldelser.

Artiklens øverste billede
En ny undersøgelse skal gøre det lettere at finde de falske voldtægtsanmeldelser. Arkivfoto: Niels Hougaard

Det var en skrækkelig historie. Den 23-årige kvinde fra Hillerød fortalte, at hun blev kidnappet ved et busstoppested og voldtaget bag i en mørkegrøn varevogn. Men politiet kunne ikke få historien til at hænge sammen, og kvinden erkendte hurtigt, at den var løgn.

Det passede heller ikke, da en 15-årig pige i september beskyldte tre drenge med strithår og hættetrøjer for at voldtage hende på skift i et buskads i Odense.

Faktisk viser en ny ph.d-afhandling, som har undersøgt samtlige voldtægter i Århus gennem fem år, at hver niende sag er opspind. Enten indrømmer kvinden over for politiet, at hun har digtet, eller også bliver hun sigtet for falsk anmeldelse.

Psykisk ustabile kvinder
»Nogle kvinder trænger synligt til at få opmærksomhed og er socialt og psykisk ustabile. Det er vigtigt, at vi får nogle redskaber til at sortere de falske anmeldelser fra hurtigt,« mener retsmediciner Ole Ingemann-Hansen, som står bag afhandlingen.

Han oplever, at en falsk anmeldelse fastholder kvinden i et tankespind, hvor hun ikke får den hjælp, som hun egentlig har brug for.

Find falske anmeldelser
For at finde de falske anmeldelser tidligt er Ole Ingemann-Hansen gået i gang med at forske i, hvad der kendetegner sagerne.

»Politiet skal have et ekstra redskab til at se, hvilke forklaringer der ofte ikke holder vand. Hvis kvinden har slået sig selv, er mønstret af skader anderledes, end hvis hun var blevet slået af en mand,« forklarer han.

Forskningen skal munde ud i, at retsmedicinere hurtigere skal kunne spotte, hvad der tyder på en rigtig voldtægt, og hvad der peger i retning af en falsk anmeldelse.

Formanden for Dansk Selskab for Retsmedicin, Jytte Banner Lundemose, tror, at undersøgelsen vil være brugbar og kan gøre uddannelsen af retsmedicinere bedre.

»Det er kærkomment, at der kommer mere videnskab på området, men det vil være farligt at generalisere for meget,« understreger hun.

Voldtægten er ægte
Psykolog Bodil Pedersen, der er lektor på Roskilde Universitetscenter, advarer mod for meget fokus på falske voldtægter.

»Politiet kan komme til at generalisere og se flere falske anmeldelser, end der reelt er,« understreger hun og frygter, at kvinder opgiver at anmelde en voldtægt, fordi de ikke vil mistænkeliggøres.

Bodil Pedersen tror, at flere af de falske anmeldelser i virkeligheden er ægte voldtægter.

»Kvinden kan sige, at hun fortalte en løgnehistorie, men lyve fordi hun bliver forfulgt af gerningsmanden,« konkluderer psykologen, der tidligere har arbejdet på Center for Voldtægtsofre i København og set kvinder indrømme en ”løgn” for at få fred for politiet.

Tro på kvinden
I politiet er man heller ikke umiddelbart begejstret for et redskab, der hurtigere finder frem til falske anmeldelser.

»Når en kvinde anmelder en mand for voldtægt, skal politiet tro på hende. Jeg vil hellere, at politiet spilder lidt tid på en falsk anmeldelse end risikerer at give en kvinde, som er blevet voldtaget, en dårlig behandling,« siger chefanklager i Østjylland Politi, Marian Thomsen.

Afhandling om voldtægt
Artiklen bygger på oplysninger fra en ph.d.-afhandling af retsmediciner Ole Ingemann-Hansen.

Undersøgelsen har set på 423 voldtægtssager i Århus Kommune, hvor kvinder har henvendt sig til Center for Voldtægtsofre eller til politiet.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.