Gravede haven - fandt sten på 60 tons
Det begyndte som en helt almindelig efterårsgravning af haven hos Bent Leo Andersen på Svendborgvej i Faaborg. Men så stødte han på en sten i mulden. Og derefter tog begivenhederne fart i den kuperede have bag Andersens idyllisk beliggende ejendom ud til Faaborg Fjord.
Det var nemlig ikke en helt almindelig sten, som husejeren var stødt på. Efter en del gravearbejde viste det sig, at stenen var en kleppert på 21 kubikmeter og henved 60 tons. Og det var lige i overkanten til, at Bent Leo Andersen selv kunne flytte den.
»Egentlig opdagede jeg den allerede sidste efterår. Og først tænkte jeg, at det jo bare var en sten som så mange andre. Men så gik der jo sport i at finde ud af, hvor stor den var. Og det viste sig jo, at den var noget større, end jeg havde troet,« fortæller Bent Leo Andersen.
Han fik så den ide, at Faaborg Kommune kunne få stenen, hvis kommunen ville betale for at fjerne den fra hans have. Så kunne den også blive stillet op et passende sted i bybilledet eller indgå som råmateriale for en af byens billedhuggere.
I teknisk forvaltning på rådhuset i Faaborg var direktør Preben Terp ikke sen til at slå til. Han havde fået den ide, at hele projektet måske kunne gennemføres som en øvelse for Hærens Kampskole i Oksbøl.
Jenserne fra Oksbøl var da også klar til at gå i krig med stenen. De tog det som en udfordring og en lidt usædvanlig træningssag. Men de var egentlig ikke bekymrede for, at det kunne komme til at volde de store problemer.
Men det blev de, efterhånden som dagene gik. Nætterne måtte også tages til hjælp, og alligevel var stenen en strid og næsten urokkelig modstander de første par dage. En blokvogn, der med møje og besvær var gravet plads til for at få kæmpestenen ud af haven, måtte blandt andet trækkes væk igen. Stenen lod sig nemlig ikke uden videre manøvrere op på vognen, trods en del ingeniørgrej og mange hænder.
Men efter tre dages mas, lykkedes det de til sidst udmattede soldater at få den gigantiske granitsten fri af sit leje i jorden gennem tusinder af år. Langsomt men sikkert og under stor mediebevågenhed i lokalpressen blev den bakset ud på Svendborgvej og videre ned til havnen i Faaborg, hvor den foreløbig er blevet et tilløbsstykke for byens borgere.
Tilbage hos Bent Leo Andersen er der nu i stedet et kæmpe hul i jorden i henved syv meters dybde. Og rundt om hullet tårner bjerge af jord sig op, mens bulldozere kæmper for at genskabe haven.
»Nu kan jeg få anlagt den køkkenhave, jeg altid har drømt om. Det er da fint nok,« siger ejeren.