Annonce
Indland

Tidligere generalløjtnant: Helte bør belønnes

Pensioneret general hævder, at forsvarschefen ofrede danske soldaters tapperhedsmedaljer for heltemodig indsats i Bosnien på jantelovens alter.

Hvorfor har oberst Lars Møller og hans danske og svenske svende aldrig fået deres tilsyneladende velfortjente tapperhedsmedaljer efter deres heltemodige indsats under voldsom beskydning i Bosnien den 29. april 1994?

Aktionen, der populært blev betegnet som Operation Bøllebank, er siden blevet fremhævet som noget nær den væsentligste danske indsats siden 1864.

Tapperhedsmedaljen blev først indført i forsvaret i 1996, men muligheden er blevet overvejet i 1997 og 1998, fremgår det af interne papirer, som Jyllands-Posten har set.

Møllers soldater blev bare ikke vurderet tapre nok.

Pensioneret generalløjtnant Kjeld G.H. Hillingsø er på den baggrund vred over, at Danmark i modsætning til andre »krigsførende nationer ikke hænger sine medaljer og ordner på de soldater og officerer, der har fortjent dem«.

Anerkendelse

Hillingsø, der i dag bl.a. arbejder som krigshistoriker, placerer gerne ansvaret for, at Møller & Co. ikke fik deres medaljer trods stor international anerkendelse i f.eks. Washington Post.

»Det ansvar bærer forsvars-ledelsen selv,« konstaterer Hillingsø ganske opsigtvækkende. Undladelsen generer ham, »fordi forsvaret derved forspildte en mulighed for at anerkende stor indsats til efterfølgelse for andre samt at hæve reklameværdien af sit internationalt anerkendte niveau,« siger han.

»Her er der ikke tale om nogen konspiration. Kun sløvhed, slaphed og danskhed, når den er værst. Om end det nok var gået nemmere, hvis der havde siddet en hærofficer i stolen,« bemærker Hillingsø.

Han hentyder dermed til, at den egentlige ansvarlige og som kunne have uddelt medaljerne, forsvarschef general Christian Hvidt, kommer fra flyvevåbnet og ikke som Bøllebank-soldaterne har tjent i hæren.

Hillingsø mener, at oberst Lars Møller og hans svende med deres heroiske indsats den pågældende aprildag for syv år siden gav stødet til intet mindre end en ændring af FN's syn på bevæbning og udrustning af de styrker, der udsendes til kriseområder. Efter Operation Bøllebank var det slut med at lade sig kujonere af lokale bevæbnede militser.

Mild kritik

Også Lars Møller kritiseres imidlertid i milde vendinger af Hillingsø for først flere år efter aktionen at have indstillet sine folk til de medaljer, de altså ikke fik.

»Det kan skyldes, at Lars Møller deltog som hovedansvarlig. Han mente nok ikke, at det tilkom ham at rose sig selv,« undskylder generalen ham.

Møllers indstilling blev imidlertid også afvist af daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), general Gustav Grüner, da den endelig kom i et brev af 7. februar 1997 stilet til forsvarschefen, Christian Hvidt. Det skete med en bemærkning om, at »indsatsen (altså Operation Bøllebank, red.) ikke vurderes at indeholde en sådan grad af særlig ''tapper'' indsats, der bør berettige til nævnte udmærkelse«, som Grüner skrev.

I stedet nøjedes HOK med at sende hver soldat et diplom.

»Alligevel kunne og burde Hvidt have afvist den indstilling. For ellers bliver ordsproget om, at ''medaljer hænger man da kun på idioter'' til en selvopfyldende profeti,« siger Hillingsø.

Internationalt var der næsten ingen grænser for lovprisningen af de danske og svenske soldaters heltemodige indsats. Den pågældende aprildag blev bl.a. to kampvognsdelinger og ca. 40 danske og svenske soldater under en undsættelsesaktion først fanget og siden fik sig kæmpet ud af en massiv serbisk krydsild fra bl.a. panserværnsmissiler og maskinkanoner ved landsbyen Kalesia nordøst for Sarajevo lige på grænsen til Serbien.

Det officielle resultat: Ni døde serbiske soldater mod nul på FN-side. Uofficielt vurderede FN, at serberne snarere mistede op mod 150 mand, da den dansk/svenske kampenhed fik ram på et ubeskyttet ammunitionsdepot.

At resultatet blev sådan, er Hillingsø ikke i tvivl skyldtes FN-soldaternes store mod og tapperhed.

»At de stod sammen. Udførte deres ordre. Skød når de skulle. Og lod være, når de skulle,« som han siger.

Kan nåes endnu

Som chef for Forsvarets Operative Styrker var den 65-årige Hillingsø i realiteten forsvarets nummer to under aktionen under daværende forsvarschef general Jørgen Lyng, 1993-95. Men dengang var tapperhedsmedaljerne altså endnu ikke indført.

Hillingsø mener, at medaljerne stadig kan findes frem til de menige soldater, mens han foreslår Lars Møller samt den dengang midlertidigt udnævnte officer Erik Kirk, der havde ledelsen under operationen, dekoreret med Dannebrogsordenen.

»Men det er måske for meget forlangt i Jantelovens hjemland,« bemærker Hillingsø.

Forsvarskommandoen kunne p.g.a. påskeferie i går ikke oplyse, hvor mange der har modtaget Forsvarets tapperhedsmedalje siden dens indførelse i 1996.

»Men uanset hvor mange gange, andre har gjort en fremragende indsats, så kan det ikke skjules, at de danske soldater, der deltog i bøllebank, har frelst tusindvis af mennesker ved Tuzla, hævet nationens anseelse og skabt nye normer for væbnet indsats under FN,« skriver generalløjtnant Hillingsø i forordet til en ny bog om aktionen, skrevet af oberst Lars Møller.

»De har med andre ord ydet en indsats af strategisk betydning, og en sådan plejer man at belønne med noget mere end et diplom fra en operativ kommando, hvilket er forsvarets lavest mulige anerkendelse. Enheden burde de have haft et fanebånd, hvis man bruger den målstok, der er anvendt for indsatsen den 9. april 1940, og man burde have dekoreret nogle af deltagerne, hvis ikke alle, med en medalje og et par med en orden, hvis man bruger den britiske målestok.«

Ingen kommentarer

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen i forsvarsledelsen hos Forsvarskommandoen, som Hillingsø kritiserer. Her henvises til HOK, der oprindeligt afviste at tildele soldaterne tapperhedsmedaljerne. Her meddelte en talsmand for chefen, generalmajor Jan Scharling, at sagen først og fremmest er Forsvarskommandoens bord.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her