Forskere uenige om økologisk mad er sundere

En gennemgang af al tilgængelig forskning giver ikke noget klart svar på, om økologisk mad er sundere end ikke-økologisk.

En gruppe danske forskere og akademikere, der siden 1999 har søgt svar på, om økologiske fødevarer er sundere at spise end ikke-økologiske, kan ikke blive enige om svaret.

Efter at have gennemgået alt, hvad man har kunnet finde frem til af internationale undersøgelser og videnskabelige artikler om emnet, har overvejelserne resulteret i en rapport på 136 sider, som blev præsenteret i Fødevaredirektoratet fredag.

Den korte konklusion, som den fremgår af pressemeddelelsen, siger, »at der på nuværende tidspunkt ikke findes tilstrækkelig dokumentation for at kunne hævde, at økologiske fødevarer er sundere end konventionelt producerede fødevarer.«

Alternativ konklusion

Men den formulering er faldet nogle af ekspertgruppens medlemmer for brystet. Således har lektor Bodil Søgaard, Landbohøjskolen, og agronom Per Kølster udsendt en alternativ pressemeddelelse under overskriften "Forskere tør ikke se deres egne resultater i øjnene".

Deres forslag til konklusion er noget mere nuanceret: »Hidtidige, men begrænsede videnskabelige undersøgelser tyder på, at økologiske fødevarer er sundere end tilsvarende konventionelle. Det gælder især, når kostens sammensætning også omlægges. Samtidig indebærer økologisk ernæring en større tryghed ved maden og dermed bedre sundhed. Da materialet er spinkelt, er der behov for en omfattende indsats for at udvikle økologiske kvalitetsprodukter, økologisk kostomlægning og dokumenterede analyser af sundhedsmæssige følger af ændrede kostvaner.«

Bløde parametre

På pressemødet blev det slået fast, at der ikke findes dokumentation for, at økologiske fødevarer har et sundhedsmæssigt betydende anderledes indhold af f.eks. vitaminer, sporstoffer, såkaldt sekundærstoffer m.v. På den anden side erkendte læge Peter Marckmann, at man ikke skal underkende betydningen af såkaldt bløde parametre - for eksempel at folk, der spiser økologisk, er tilbøjelige til at spise mere grønt, og at de spiser med bedre samvittighed og dermed også sundere.

Professor Arne Astrup slog fast, at det i hvert fald ikke er mindre sundt at spise økologisk. Han pegede også på den psykologiske betydning af, at økologisk frugt og grønt generelt er uden måleligt indhold af pesticidrester og væksthæmmere (stråforkortere), selv om der ikke foreligger holdepunkter for skadevirkninger af de lave koncentrationer, der findes i de konventionelle madvarer.

Rapporten peger desuden på, at økologisk husdyrproduktion menes forbundet med mindre risiko for udvikling af antibiotika-resistente bakterier, men at dokumentationen er sparsom.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.