Gør dit liv langt mere enkelt

For den førtids-pensionerede tandlæge, Hanne Ingerslev, handler det om at skabe tid til det vigtigste: kærlighed og samværet med familien. Det gør hun ved at rydde op i sit liv, og hun er så god til det, at hun holder foredrag om det.

Varme, livsglæde og positiv energi strømmer ud fra Hanne Ingerslev, mens hun fortæller om sin alsidige tilværelse, der er præget af harmoni og kærlighed.

»Mine tre børnebørn er noget af det vigtigste for mig. Jeg har selv kun et barn, men ville gerne have haft flere, så det her er som at få en chance til. Kærlighed er det vigtigste af alt. Jeg er utrolig glad for mennesker, og genklang mellem mennesker er noget af det dyrebareste,« siger Hanne Ingerslev.

Hun er født og opvokset i Charlottenlund og ville egentlig være kunstner, men hendes mor sagde, at talentet vist ikke var stort nok, og at det ville være bedre at tage en uddannelse. Og da hendes mor var tandlæge, var det en oplagt vej at gå, og Hanne Ingerslev har bestemt heller ikke fortrudt, at hun fulgte sin mors råd.

»Der er jo meget formglæde og menneskeglæde ved at være tandlæge, og man er nødt til at kunne bruge sine hænder. Jeg var børnetandlæge og mit speciale var bideskinner til børn, der led af hovedpine som en følge af at skære tænder. Man vidste jo, at voksne led af det, men det var faktisk mig, der opdagede, at børn også gjorde det. Og det var velsignet at kunne hjælpe børn, som havde ondt!«

Tog revisoren på ordet

Det var dog ikke just en velsignet oplevelse, da hendes tandlæge-mand i 1979 efter tyve års ægteskab ville skilles.

»Jeg ville blive boende i vores hus i Ordrup sammen med vores søn Morten, for jeg syntes, det var synd for ham, hvis han både skulle have skilte forældre og skulle flytte! Men det er et stort hus, og min revisor sagde, at jeg skulle trække livremmen helt ind og finde på noget andet, jeg også kunne lave.«

»Og da jeg altid har været glad for at skrive, så skrev jeg kronikker og noveller m.m. og lavede håndarbejdsopskrifter til ugebladene, for jeg har altid strikket og broderet og lavet mine julegaver selv. Og da jeg året efter kom til min revisor, sagde han: Det må jeg sige, du tog mig på ordet!«

Hanne Ingerslevs kreative evner gælder også ud i maleriet, for sideløbende med ovennævnte kastede hun sig over lak-miniature og lavede dobbelte postkort, som hun solgte privat og via forretningen Den Permanente.

»De tog ret mange penge for dem, og jeg blev helt rørt, når jeg så, hvad folk købte. Jeg laver dem stadig, og da de er håndlavede, er ingen af dem ens, alle er unikaer,« forklarer den alsidige tandlæge, der også laver større malerier.

Men hun er især kendt for sine lak-miniaturer, som hun siden 1983 har udstillet i Danmark, USA, Canada, Spanien og England.

Udlandet har altid haft Hanne Ingerslevs interesse, og hendes første, store rejseoplevelse var, da hun som nybagt student sammen med tre veninder tilbragte tre måneder på en fragtbåd, der sejlede langs Afrikas vestkyst. Sidenhen - som nyuddannet tandlæge - rejste hun et årstid med sin mand til Rochester i USA, hvor de hver især havde fået en forskerstilling. Hanne Ingerslev har også arbejdet på Færøerne i en periode og som en følge af at være ekspert på sit felt, har hun forelæst mange steder - især i USA. Og USA er stadig et yndet rejsemål, for hendes kæreste og sambo gennem godt 20 år, freelance-journalisten Fradley Garner, stammer fra New York.

Ryd op og smid væk

Det var også dér, Hanne Ingerslev for fire-fem år siden fik lidt af en åbenbaring, da en ven fortalte om en veninde, der i 17 år havde levet af at holde foredrag om at rydde op og smide ud.

»Jeg stoppede op,og knækkede sammen af grin... men det gjorde alligevel et vist indtryk på mig, og jeg købte nogle bøger om emnet. Og på et tidspunkt blev det aktuelt for mig selv, da jeg som en følge af flere børnebørn - jeg har nu tre og Fradley har syv - skulle lave et rodet arbejdsværelse om til børneværelse.«

Og sådan kom Hanne Ingerslev i gang med en gevaldig oprydning i sit store hus. Senere fik hun lyst til at give de gode råd om oprydning videre til andre, og siden februar sidste år har Hanne Ingerslev holdt mere end en snes velbesøgte foredrag om at rydde op. Hun har også været i både tv og radio og givet gode råd til seere og lyttere, og nu begynder hun på en ny foredragsrække.

Basalt handler det om at have orden og komme af med bunkerne, så det bliver let at gøre rent. Og på det dybere plan gælder det om at leve mere enkelt, sætte tempoet ned og få tid til det, der virkelig betyder noget.

»Tænk bare hvor meget irriterende tid, vi spilder på at lede efter ting. Og før man begynder på en opgave, kan man stille sig selv tre spørgsmål:Er det her noget, der skal gøres? Er det noget, der skal gøres af mig? Er det noget, jeg skal gøre nu? Og allerede her kan du slippe en masse ting.«

Selv om hun holder foredrag om at rydde op, og selv har rimelig orden i sit store hus i Ordrup, så siger Hanne Ingerslev:

»Man kan blive nødt til at gå på den igen, for det sander såmænd til, så en gang imellem må jeg selv benytte mig af mine gode råd...«

Syg af astma

Karrieren som tandlæge slap Hanne Ingerslev for syv år siden, da hun måtte sygemelde sig som en følge af stress og en voldsom astma, som arbejdet med plastiske stoffer havde forårsaget. Men så kom hendes første barnebarn til verden, og derved så alting straks lysere ud. Og langsomt fik hun også bugt med sygdommen. Det var på det tidspunkt hun begyndte at undervise i den kinesiske bevægelsesform, Tai Chi Chuan, som hun og kæresten lærte for 12 år siden.

Inspireret i Central Park

»Vi så det første gang i Central Park i New York og var fuldstændig betagede af det. Man får bevæget hele kroppen igennem, og det giver en dejlig ro at starte dagen med. Det er også en slags meditation, for man tier jo stille, mens man træner, og så er Tai Chi en form for selvforsvar,« slutter Hanne Ingerslev og tager en bid af en hjemmebagt, fedtfattig muffin. Opskriften har hun fra bogen Simplify Your Life, (Lev enkelt) af Elaine St. James.

Det er jo netop dét, det handler om: En enklere levevis, der giver tid til at leve livet! Hanne Ingerslevs Tai Chi Chuan-kurser foregår den 2. og 4. oktober, Aurehøjvej 24 i Hellerup.

Kontakt evt. H-O-F i Gentofte tlf.: 3963 3122, e-mail: hof@grundtvig.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.