JP-portræt af Ole Donner: Glidetur fra magten

Da Ole Donner onsdag forlod Dansk Folkeparti, mistede partiet samtidig en af sine mest erfarne kræfter. Ole Donner har siden 1990 haft plads på Christiansborg - først i Fremskridtspartiet - siden som medstifter og medlem af Dansk Folkeparti. Han ville som de andre udbrydere ikke finde sig i den konstante strid i Mogens Glistrups gamle parti.

Men i Dansk Folkeparti har Ole Donner flere gange været på kollisionskurs med ledelsen. Det kom for alvor til udtryk, da han i 1998 valgte at forlade gruppebestyrelsen. Årsagen var dengang, at han ikke kunne få indsigt i, hvordan og til hvad partiet brugte sine penge. Ole Donner har da ved sin exit også forlangt, at få partiets regnskaber og bilag at se.

Udtrædelsen af gruppebestyrelsen var begyndelsen til enden for Ole Donners virke i Dansk Folkeparti. Han gled længere og længere væk fra magten - og Pia Kjærsgaard - og stod til sidst som den stærkeste kritiker af forholdene i partiet. Han har flere gange markeret sin utilfredshed på partiets gruppemøder - blandt andet fik han stoppet et ønske om at afholde sommergruppemøde i Østrig ligesom han åbent kritiserede Pia Kjærsgaards ønske om at flere generationer af indvandrere skulle sendes ud af landet, hvis blot et enkelt familiemedlem begik kriminalitet.

Dengang protesterede blandt andet Aase D. Madsen og Egil Møller mod ham på et gruppemøde. Donner selv var ikke i tvivl om, at de to partifæller var instrueret af ledelsen til at fremføre kritikken.

Kritikernes talsmand

For nylig gjorde Ole Donner sig til talsmand for partiets kritikere - det skete blandt andet på det pressemøde, hvor Inge Refshauge forlod partiet. Samme dag rettede han en uhørt hård kritik af pressechef Søren Espersens indflydelse på gruppefællerne.

Ole Donner skrev den 15. juni til gruppeformand Kristian Thulesen Dahl om 11 kritiske punkter, han mente skulle diskuteres på sommergruppemødet i starten af august.

Blandt punkterne er mere åbenhed, mulighed for at se bilag for de midler, der anvendes af gruppebestyrelsen, at flere afgørelser lægges ud til amts- og lokalbestyrelser, at der laves en forretningsorden for partiet, at Søren Espersen ikke deltager i gruppemøder samt svar på, hvorfor bestyrelsesmedlem Poul Nødgaard ikke modtager "gule kort", når han kritiserer partimedlemmer, når alle andre gør det.

Mødt med trussel

Den seneste uge har striden så kulmineret i forbindelse med omlægningen af partiets internetsider, der nu skal styres fra centralt hold i partisekretariatet på Christiansborg. Det mener Ole Donner er censur, og han har taget stærkt afstand fra omlægningerne. På den anden side har Kristian Thulesen Dahl truet Ole Donner med at fratage ham hans ordførerskaber - medie- og trafik - som det var tilfældet med Mogens Andreasen og Inge Refshauge. En trussel, som Ole Donner i Jyllands-Posten mandag betegnede som »arrogant og inkompetent.«

I dag skulle han have været til samtale hos gruppeformanden, men 60-årige Donner kom alt i forkøbet ved at melde sig ud.

Han fortsætter i Folketinget som løsgænger og har krævet at beholde sit kontor, der er placeret ved siden af Kristian Thulesen Dahls, Pia Kjærsgaards og Peter Skaarups.

I Frederiksværk Byråd fortsætter han også som løsgænger.

carsten.christensen@jp.dk

sune.bove@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen