• For abonnenter

»Indtil videre er det kun de lokale revisorer, der har nydt godt af det«

Mens behovet for grøn strøm stiger, daler andelen af nye solcelleanlæg på regionale og kommunale tage. Dermed misser man »et stort og oplagt potentiale«, mener en lektor i energiplanlægning.

Artiklens øverste billede
For Thomas Bak (S), der er byrådsmedlem i Høje Taastrup Kommune, giver det ingen mening, at kommuner skal lave et særskilt selskab, hvis man vil opsætte solcelleanlæg. Foto: Betina Garcia

I Høje Taastrup så politikerne gerne, at flere af kommunens tage var prydet med solceller. Det ville generere strøm til byens borgere og samtidig bidrage til den grønne omstilling. 

Men alt imens kommunalbestyrelsen i december besluttede at slukke for hver tredje lygtepæl for at spare på energien, er der lange udsigter til, at solcelleanlæg fylder på kommunens tage, mener Thomas Bak (S), byrådsmedlem i Høje Taastrup Kommune. 

I december stillede han sammen med resten af de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, Enhedslisten og SF et forslag i byrådet. De tre partier ønskede at undersøge mulighederne for at opstille flere solceller på kommunens tage. 

De ville undersøge det, fordi Folketinget havde fjernet nogle af de tariffer, som kommunerne skulle betale for solcelleanlæg.

»Dermed er opsætning af tagsolceller blevet betydeligt mere rentabelt for kommunerne,« konstaterer de tre partier i forslaget, som et samlet byråd besluttede at arbejde videre med.

Regler står i vejen for strømmen

Det er dog stadig forbundet med et stort arbejde, hvis kommunerne gerne vil opsætte solcelleanlæg. Både under forberedelserne og omkring driften af anlæggene står lovgivning i vejen for den grønne omstilling, mener Thomas Bak.

»Inden vi kan opsætte et anlæg, skal vi have nogle til at undersøge mulighederne. Der er jurister, der skal betales, så vi ved, at alle reglerne bliver overholdt. Vi bruger en masse penge på noget, vi egentlig ikke har lyst til. Det er ærgerligt,« siger han.

At driften af solcellerne skal udskilles fra resten af kommunens økonomi, er der ingen, der forstår.

Thomas Bak (S), byrådsmedlem i Høje Taastrup Kommune

Det er særligt én regel omkring selskabsudskillelse, der gør det besværligt og dyrt for kommunerne at opsætte solcelleanlæg. Kommunerne må nemlig ikke selv eje solcelleanlæggene – det skal ske i en selvstændig virksomhed. Det giver udgifter til administration, som er unødvendige, ifølge Thomas Bak. 

»At driften af solcellerne skal udskilles fra resten af kommunens økonomi, er der ingen, der forstår. Indtil videre er det kun de lokale revisorer, der har nydt godt af det,« siger han. 

Høje Taastrup er ikke den eneste kommune, som peger på netop den regel som en stor forhindring for at opsætte solcelleanlæg. I Københavns Kommune valgte man ifølge TV 2 Kosmopol at lukke den virksomhed, som kommunen havde oprettet for at drive solcelleanlæggene, fordi man mente, at modellen er en dårlig forretning. 

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.