Prins Joachim udtrykker dyb frustration: Mine børn bliver gjort fortræd

Der er opstået tydelig uenighed i Kongehuset om dronningens beslutning om at ændre på titler.

Artiklens øverste billede
En tydeligt påvirket prins Joachim udtrykker stor utilfredshed med sin mor, dronningens, beslutning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Striden internt i Kongehuset tager til i styrke.

Dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesse fra nytår har medført en meget skarp reaktion fra grevinde Alexandra.

Nu lufter også prins Joachim offentligt sin frustration over sin mors beslutning.

Til Ekstra Bladet i Paris siger han tydeligt berørt, at hans børn bliver »gjort fortræd.«

Og i et interview med BT siger prinsen, at både han selv og de fire børn er meget kede af det.

»Hvad de skal tro? Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?,« spørger han.

»Jeg fik fem dages varsel på det her. Til at fortælle mine børn, at til nytår der bliver deres identitet taget fra dem. Jeg er meget, meget ked af det over at se dem kede og uforstående over for det, der sker over hovedet på dem,« siger prins Joachim videre.

Samtidig går han i rette med Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, som onsdag oplyste, at arbejdet med at rydde op i titlerne har været en længere proces, og at prins Joachim har været involveret siden maj i år.

Prins Joachim hævder, at den oprindelige plan var, at titlerne først skulle frafalde, når børnene fyldte 25 år. Men det er blevet fremrykket, hvilket han er uforstående over for.

»Den femte maj fik jeg forelagt en plan. At hele den her tanke om mine børns identitet den skulle tages fra dem, når hver især fyldte 25 år. Athena fylder 11 år til januar. Og så fik jeg fem dages varsel, da beslutningen var fremskyndet,« siger han.

Han tilføjer over for avisen, at han udbad sig betænkningstid. Læs hele interviewet hos BT.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Dronningen: For børnenes skyld

De opsigtsvækkende udtalelser kommer efter, at prins Joachims ekskone, grevinde Alexandra, onsdag udtrykte vrede over dronningens beslutning.

»Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt,« lød det i en udtalelse fra grevinde Alexandra, som også hævdede at tale på vegne af prins Joachim og prinsesse Marie.

Onsdag aften udtalte dronning Margrethe sig for først gang offentligt om sagen. Det skete, da hun ankom til et forskningsarrangement på Nationalmuseet, og her spurgte TV 2s reporter om årsagen til, at fjerne prinse- og prinsessetitlerne.

»Det er en overvejelse, jeg har haft ganske længe, og jeg tror, at det vil være godt for dem i deres fremtid, og det er det, der er årsagen,« svarede dronningen.

TV2: Så det er for børnebørnenes skyld?

»Ja, selvfølgelig er det det.«

TV2: De udtaler, at de føler sig udstødte på grund af Deres beslutning om at fratage dem deres titler. Hvordan påvirker den reaktion Dem?

»Jamen, det må man jo se, hvordan man... jeg har ikke selv set det, må jeg sige,« svarede dronningen inden hun fortsatte ind på Nationalmuseet.

Prins Joachim (midt) med sine børn og hustru. Fra venstre: prins Felix, prinsesse Marie, prinsesse Athena, prins Henrik og den ældste søn, prins Nikolai. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mere frihed

Majestætens beslutning betyder, at fra den 1. januar 2023 må prins Joachims fire børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesser, men må nøjes med at bruge de franske titler som grever og komtesse de Monpezat.

De beholder deres pladser i arvefølgen som henholdsvis nummer 7, 8, 9 og 10.

Ønsket med titelændringen er, at de fire børnebørn »i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer,« skrev hoffet onsdag, da nyheden blev offentliggjort.

Allerede i 2016 meddelte Kongehuset, at kun kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn og tronarving, prins Christian, forventes at skulle modtage årpenge fra staten som voksen. Resten af dronningens børnebørn skal altså tjene deres egne penge, selvom de stadig er en del af Kongehuset.

Ifølge dronningen er ændringen af titlerne en »naturlig forlængelse« af den beslutning. Men sagen har altså udløst en dyb intern splittelse i kongefamilien.

Torsdag gentager Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, at beslutningen har været længe undervejs.

»Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil i øjeblikket, men vi håber, at dronningens ønske om at fremtidssikre kongehuset vil blive respekteret,« siger hun til Ritzau.

Læs mere om sagen her:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.