Hvem er coronapatienterne på intensiv? Vi er dykket ned i tallene
Der tegner sig et klart billede af, hvem der er i størst risiko for at blive alvorligt syge efter smitte med coronavirus.
Er du en ældre mand med en eller flere kroniske sygdomme - og er du ikke blevet vaccineret mod coronavirus - så tilhører du den gruppe, der har størst risiko for at blive alvorligt syg og ende på en intensivafdeling, hvis du bliver smittet.
Det viser en ny opgørelse, hvor Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) går i dybden med, hvem det er, der kommer på intensiv med covid-19. Rapporten bygger på informationer om de 329 patienter, der fra 1. november til 31. december blev indlagt på en intensivafdeling med covid-19.
Jyllands-Posten er dykket ned i tallene, der tegner følgende billede af den gennemsnitlige coronapatient på intensiv:
- Mand
- 66 år
- Er ikke blevet vaccineret
- Har mindst én underliggende sygdom
- Bliver indlagt på hospitalet en uge efter første symptom på covid-19
Særligt én konklusion går igen i opgørelsen: Uvaccinerede har en markant forhøjet risiko for at blive alvorligt syge.
For mens denne gruppe kun udgør omkring en femtedel af befolkningen, så fylder de uvaccinerede uforholdsmæssigt meget på de danske hospitalers intensivafdelinger.
Personer, der ikke er blevet færdigvaccineret mod coronavirus, udgør således over halvdelen af de coronapatienter, som ender med at blive så syge, at de indlægges på en intensivafdeling.
De uvaccinerede intensivindlagte patienter er gennemsnitligt 56 år. Det er 17 år yngre end de vaccinerede på intensiv. De uvaccinerede har også færre kroniske sygdomme end de vaccinerede, der ender på intensiv, anfører RKKP i rapporten.
Når en person ender på intensiv, er det omkring halvdelen, som undervejs i forløbet får hjælp af en respirator til at trække vejret. Hver tiende kommer i dialysebehandling for at få blodet renset, fordi nyrerne ikke længere kan følge med.
Den samlede dødelighed er på 28 pct., men dette tal vil stige, fremgår det af rapporten. Det skyldes, at mange af disse patienter fortsat er indlagt.
Hvorvidt den nye omikronvariant kommer til at ændre sygdomsbilledet, ønsker RKKP ikke at drage konklusioner om. I stedet noterer de, at der i rapporten har været »begrænset mulighed for at vurdere, om risikoen for kritisk sygdom ved omikron-varianten er mindre end delta-varianten. Antallet af intensivpatienter med covid-19 er dog ikke steget de seneste uger i samme takt som smittetallene i Danmark. Det kan umiddelbart tyde på mildere sygdomsforløb med omikron.«
Dette flugter med udmeldinger fra Statens Serum Institut, der anslår, at risikoen for at blive indlagt med omikron er halvt så stor sammenlignet med delta.