• Opdateret 01/01/2022 kl. 18:35

Mette Frederiksen: Man skal kunne flyve helt grønt i Danmark senest i 2030

Regeringen sætter et ambitiøst mål om, at kunder skal kunne flyve helt grønt i Danmark senest i 2030, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i nytårstalen.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt nytårstalen på Marienborg i Kongens Lyngby. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen sætter et ambitiøst mål om, at kunder skal kunne flyve helt grønt i Danmark senest i 2030, hvilket betyder, at prisen på en flybillet kan stige.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag aften i sin årlige nytårstale, der indeholder en deadline for et af de varmeste emner i klimadebatten.

- Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne.

- Lykkes vi med det, så vil det være et grønt gennembrud. Ikke bare for Danmark, men for hele verden. Hvis der er noget, de seneste år har lært os om håndteringen af store kriser, så er det, at vi aldrig må tøve, siger hun fra embedsboligen Marienborg.

Regeringen sætter samtidig et delmål om, at kunder i senest 2025 skal have mulighed for at flyve delvist grønt på en indenrigsrute. Det er uvist, hvad det vil betyde, hvis det ikke lykkes.

Det er endnu uvist, om det er muligt at nå målet. De seneste år har ambitionen om grøn flyvning fyldt mere og mere i den offentlige debat.

Det kan ske ved, at grøn energi fra eksempelvis vindmøller bruges til at udvinde brint fra vand, der sammen med CO2 kan omdannes til grønt brændstof.

Det grønne brændstof, der i dag kan produceres, er flere gange dyrere end almindeligt brændstof.

Udgiften til brændstof udgør i dag op mod en fjerdedel af prisen på en flybillet, så spørgsmålet er, hvor meget ekstra forbrugerne skal betale, og om de er villige til det.

At bruge grøn energi til at skabe grønt brændstof kaldes ”Power to X”, og det er et nøglebegreb i den grønne omstilling.

I december fremlagde regeringen et udspil med 1,25 milliarder kroner til udvikling af teknologien, der omdanner grøn el til grønne brændstoffer.

Danmark har gode forudsætninger for at producere grønt brændstof med en stor produktion af vindkraft og grøn strøm samt et velfungerende gassystem.

Folketinget planlægger to enorme energiøer i Østersøen og Nordsøen, hvor der skal produceres grøn energi til kommende Power to X-anlæg, der på sigt skal erstatte al brug af fossile brændstoffer i Danmark.

Flere skal arbejde mere

Også erhvervslivet kommer Mette Frederiksen ind på i sin tale.

Erhvervslivet skriger på mere arbejdskraft, og måske venter der mere af den slags udefra i den nærmeste fremtid.

I sin nytårstale siger statsminister Mette Frederiksen (S) i hvert fald, at regeringen ”er villig at diskutere” mere udenlandsk arbejdskraft.

Det vil i givet fald falde i god jord hos støttepartiet De Radikale, som længe har ønsket mere udenlandsk arbejdskraft, og det vil også være en fremstrakt hånd til borgerlige partier som Venstre og De Konservative.

- I debatten om regeringens reformudspil har erhvervslivet ønsket, at det skal være lettere at få arbejdskraft udefra. Det er vi villige til at diskutere. Men vi skal gøre det klogt, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at regeringen vil have flere til at arbejde mere og derfor sidste år fremlagde udspillet ”Danmark kan mere 1”.

Men forhandlingerne er endnu ikke gået i gang. Det er fortsat uvist, hvornår forhandlingerne begynder.

- Vi besluttede for mange år siden, at vi ikke skal have fri indvandring til Danmark. Den beslutning ønsker vi at holde fast i.

- Derfor skal vi kun hente arbejdskraft ind, som der er mangel på. Det skal være for en afgrænset periode. Og det skal selvfølgelig ske på en ordentlig måde, siger Mette Frederiksen.

Mange venter på behandling

Tiden er ikke til at lave markante ændringer i sundhedsvæsnet. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale.

Coronakrisen fylder ifølge statsministeren for meget endnu, og derfor er regeringens ellers længe ventede sundhedsudspil udsat på ubestemt tid.

- Efter snart to år med corona er vores sygehuse under pres. Og mange patienter venter på at få behandling.

- Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsnet, siger Mette Frederiksen.

- Men så snart det bliver muligt, vil vi fremlægge et sundhedsudspil. Det skal sikre bedre sammenhæng for patienten hele vejen gennem sundhedsvæsnet.

- Vi vil også etablere nærhospitaler tættere på borgerne. Og flere skal have en fast læge. Uanset hvor i Danmark man bor.

- Patienterne skal i centrum. Ventetiden ned. Og medarbejderne, I skal have tid til at udføre jeres arbejde, siger hun.

Der har især de seneste uger været massiv kritik fra blå blok - anført af Venstre - som har efterspurgt, at forhandlingerne om en sundhedsreform snart begynder.

- På sundhedsområdet har vi brug for en sundhedsreform, og vi har brug for den nu, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til TV 2 News.

Allerede for knap et år siden gav sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtryk for, at det ikke giver mening at påbegynde arbejdet med en sundhedsreform, mens coronavirussen ikke er under kontrol.

Men det argument giver Venstre ikke meget for.

- Det her med at udskyde den, det er jeg ikke enig i. Jeg mener, at vi har brug for at tage presset af vores sundhedsvæsen.

- Vi skal have et stærkere sundhedsvæsen. Vi skal have et mere robust sundhedsvæsen, så patienter kan få de behandlinger, som bliver udsat i øjeblikket, og så personalet kan få taget noget af det pres af, som piner dem her og nu, siger Ellemann-Jensen.

Spørgsmålet er nu, om sundhedsudspillet kommer i 2022. Eller om et kommende sundhedsudspil kommer til at ende som et valgudspil frem mod det kommende folketingsvalg, som finder sted senest om halvandet år.

Regeringen fremlagde i oktober et udspil, der skal styrke lokalsamfund. Her var sundhedsområdet tilgodeset med 20 nye nærhospitaler, bedre lægedækning og flere akutberedskaber.

Samtidig fremgik det af udspillet, at regeringen på et senere tidspunkt vil fremlægge et samlet udspil med flere initiativer.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.