Jeg vidste ikke, at jeg var smittet, da jeg blev vaccineret. Skal jeg være bekymret?

Professor ved Københavns Universitet Ali Salanti vurderer ikke, at man behøver at være bekymret, hvis man har ladet sig vaccinere, selvom man uden at vide det var smittet med coronavirus, inden man fik stikket. Måske kan det endda være en fordel, siger han.

Artiklens øverste billede
Professor Ali Salanti mener ikke, at man skal være bekymret, hvis man er blevet vaccineret uden at vide, at man faktisk var smittet med coronavirus. Illustration: Thorgerd Jensen.

»Det vigtigste er stadig at få 3. stik. Jo før, jo bedre.«

Ordene er hentet fra et opslag på statsminister Mette Frederiksens Facebook-profil. Men de kunne lige så godt hentet fra et pressemøde eller under et interview. Og afsenderen kunne også have været sundhedsminister Magnus Heunicke, direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum eller en helt femte.

Ikke mange kan være i tvivl om, at myndighederne finder revaccination afgørende i kampen mod epidemien og ikke mindst omikronvarianten. Samtidig spreder smitten sig, og derfor er JP-læser Ole Kjeld Hansen kommet i en situation, der bekymrer ham:

»I øjeblikket er smitten udbredt, samtidig med at folk haster for at få deres 3. stik. Måske flere så kommer i den situation, som jeg var i: Jeg fik mit 3. stik, uden jeg vidste, jeg havde corona,« skriver han og spørger, om han har grund til at være bekymret.

Han er ikke den eneste. Steffen Ussing er i samme situation og vil vide, om »der er noget, jeg skal være opmærksom på?«, mens en tredje læser, Christian Fredberg spørger:

»Har det betydning for vaccinens effekt, at jeg var smittet, da jeg fik den? Eller kan det have indflydelse på forløbet af min infektion?«

Jyllands-Posten har spurgt Ali Salanti, der er professor ved Københavns Universitet og medstifter af firmaet Adaptvac, der selv udvikler en coronavaccine sammen med Bavarian Nordic, om der er en risiko ved at få vaccinen samtidig med, at man er smittet med coronavirus.

»Jeg vil sige, at der ikke er nogen risiko,« siger han.

Hvorfor får man så at vide, at man ikke skal blive vaccineret, hvis man er smittet?

»Fordi det ikke er gennemtestet.«

Ali Salanti forklarer, at man, inden vaccinen bliver godkendt, laver forsøg på forskellige aldersgrupper og typisk også på forskellige grupper som kræftpatienter og gravide. Da der er tale om vacciner, der er udviklet til at forebygge smitte med coronavirus, har man dog ikke testet på covid-19-patienter, og derfor giver man ikke vaccinen til smittede.

»Ekstra værn«

Men professoren vurderer altså, at man ikke behøver at bekymre sig om hverken flere bivirkninger eller alvorligere sygdomsforløb, hvis det alligevel er sket.

»Tværtimod. Når man får en vaccine, kommer immunsystemet også generelt lidt op i gear, og så står man også bedre til at kunne bekæmpe en infektion. Når det er tredje vaccination, tror jeg også, det relativt hurtigt vil komme op i gear igen, fordi man har fået to vaccinationer allerede. Derfor vil jeg næsten tro, at man får et mildere sygdomsforløb. Et sygdomsforløb kan jo godt vare flere uger, og hvis du bliver vaccinere samtidig med, at du lige er blevet smittet eller lige i starten af din infektion, så når du at få et ekstra værn mod alvorlig sygdom,« siger Ali Salanti.

En fjerde anomym læser har spurgt nærmere ind til, hvordan man skal forholde sig som nær kontakt, hvis man har en vaccinetid.

»Alle skolebørn, som man gerne vil have vaccineret, har nærmest været nærkontakter konstant de seneste måneder,« lyder det fra læseren, der beskriver situationen som et »dilemma«.

Selvom Ali Salanti altså ikke mener, at der er en risiko, hvis man ved et uheld er blevet vaccineret, mens man har været smittet, siger han, at man skal følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

»Der er ikke noget evidens for, at det skulle være farligt at have en infektion og så få en vaccine, men det er klart, at man skal følge de retningslinjer, der er. Men man skal ikke gå i isolation i 14 dage, så man er helt sikker på ikke at være smittet, når man får vaccinen,« lyder det fra professoren.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man venter med at få sit barn vaccineret, hvis barnet venter på et test-svar med mistanke om covid-19, eller hvis barnet er nær kontakt.

Styrelsen har dog for nylig opdateret sine retningslinjer for, hvornår man overhovedet er nær kontakt, så man nu kun er er det, hvis man har være sammen med en smittet i hjemmet eller lignende, f.eks. hvis man har overnattet hos én, der er smittet.

Er der tale om et barn, der har være eksponeret for smitte, fordi en elev i klassen er blevet testet positiv, er barnet nu såkaldt »øvrig kontakt« og skal ikke i isolation.

Ali Salanti foreslår, at man kan tage en hurtigtest, hvis man alligevel er i tvivl.

»Hvis man er negativ, kan man gå op og blive vaccineret,« siger han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.