Se kortet: Så langt er din kommune nået i vaccineræset

Der er travlhed ved vaccinationsstederne, hvor et stigende antal danskere har fået det tredje vaccinestik, også kaldet boostervaccinen. Der er dog store forskelle på, hvor langt de enkelte kommuner er nået.

Artiklens øverste billede
Kort: BR - Kilde: SSI

Der skal skub i antallet af danskere, der får tredje stik af vaccinen. Det er meldingen fra statsministeren og myndighederne, hvis vi skal lykkes med at inddæmme den smitte, der har bredt sig i samfundet de seneste uger.

Tredje etape af vaccinekapløbet er nemlig skudt i gang, efter at omikron-varianten de seneste uger har spredt sig som en steppebrand i det danske samfund

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, oplyste søndag til Jyllands-Posten, at man har besluttet at fremrykke det tredje vaccinestik for alle borgere, der er 40 år eller ældre, så de fra på mandag kan få stikket 4,5 måneder efter andet stik, hvilket er en måned tidligere end før.

Det betyder, at op mod 1,5 millioner flere danskere kan nå at få det tredje vaccinestik inden nytår.

De seneste vaccinationstal fra Statens Serum Institut viser, at et stigende antal danskere fortsat vælger at tage turen til vaccinationscentrene eller egen praktiserende læge.

I alt er vi oppe på, at 20,5 pct. af den danske befolkning nu er blevet vaccineret for tredje gang. Det falder samtidig med, at der det seneste døgn er blevet registreret 5.989 smittede.

Der er dog store kommunale forskelle på, hvor mange mennesker de enkelte kommuner har fået givet det tredje stik. For mens man på Bornholm har iklædt sig førertrøjen, hvor 33,6 pct. af kommunens borgere har fået boostervaccinen, så må Københavns Kommune tage til takke med en placering i gruppetoen. Her er det blot 14,3 pct. af kommunen, der har er blevet vaccineret på ny.

Forklaringen kan blandt andet findes i demografien i kommunerne. For mens Bornholms borgere og ø-samfundene i Danmark har et relativt højt aldersgennemsnit, så gør det modsatte sig gældende i de større byer i Danmark. Derfor har København også selskab af både Aarhus såvel som Aalborg, der altså også er blandt de kommuner, der for en stund er sat af.

Ishøj Kommune på den københavnske vestegn har længe været kritiseret for at halte bagefter i vaccinationsindsatsen, og kommunen har fortsat ikke fået ordentligt tråd i pedalerne. Det er således kun 18,1 pct. af kommunen, der har fået tredje stik.

Kigger man på andelen af personer, der har modtaget første stik, frister Ishøj Kommune en sidsteplads blandt landets kommuner. Det er blot 66,9 pct. af kommunens borgere, der har fået det første stik, mens det samme tal på landsplan er 79,1 pct.

Tallene fra Statens Serum Institut tyder da også på, at antallet af vaccinationer hænger uløseligt sammen med, hvor mange der bliver henholdsvis smittet og indlagt. Der sker nemlig væsentligt hyppigere coronarelaterede indlæggelser blandt de ikke-vaccinerede sammenlignet med den gruppe, der har opnået den fulde effekt af vaccinerne.

Lige nu er der 29 indlagte per 100.000 ikke-vaccinerede borger, mens det samme tal er 6,3 pct. for de fuldt vaccinerede.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.