Alvorligt coronasyge rumænere er blevet fløjet til Danmark

Lørdag ankom to coronasyge personer fra Rumænien til Danmark, og de får nu intensivbehandling i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Casper Dalhoff

Alvorligt syge coronapatienter er blevet fløjet ind fra udlandet for at få behandling på danske hospitaler. Det skriver TV2 Østjylland.

Lørdag blev to unge rumænere fløjet med militærhelikoptere til Danmark, hvor de er blevet indlagt på Aarhus Universitetshospital.

Det fortæller Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland, til Ritzau.

- Som jeg er blevet orienteret, er det rumænske sundhedsvæsen på sammenbruddets rand.

- Vi har på anden måde hjulpet rumænerne i Rumænien, og så har den rumænske regering bedt Tyskland og Danmark om at hjælpe til med at tage 30 intensivpatienter i alt, siger han til Ritzau.

Ifølge ham gav Tyskland besked om, at landet kunne tage 18 af de meget syge coronapatienter. Danmark blev herefter bedt om at tage så mange som muligt.

Ole Thomsen oplyser, at det alene er regionerne Midtjylland og Syddanmark, der har fået anmodningen, da de er de er mindst pressede i sygehusvæsenet i øjeblikket.

Midtjylland har sagt ja til at tage de to. Syddanmark har afvist at tage imod nogen nu.

Det fortæller Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

- Vi har sagt foreløbigt nej, fordi vi ikke kunne se, at vi havde plads til at hjælpe de andre. Hvis forespørgslen kommer på et andet tidspunkt, hvor situationen har ændret sig, vil vi genoverveje det, siger han til Ritzau.

Region Midtjylland oplyser, at aftalen alene omfatter at hjælpe de unge rumænere, til de ikke længere behøver intensivbehandling.

Anmodningen til regionerne er kommet, kort før Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fredag sagde, at sygehusene kan blive overbelastet til et kritisk punkt de næste måneder.

- Der er vores bekymring, at der er en stor risiko for, at det bliver kritisk på sygehusene særligt hen over januar og december måned, medmindre man laver yderligere tiltag, sagde han.

Koncerndirektør Ole Thomsen henviser til, at både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har vurderet, hvordan den kommende tid vil se ud - ikke hvordan det er aktuelt.

- Vi er presset i sundhedsvæsenet, men hvis det handlede om at redde livet for to rumænske coronapatienter, så var min vurdering, at det kunne vi godt, siger Ole Thomsen.

De rumænske coronapatienter er sendt til Danmark for at få behandling, da der angiveligt ikke er mulighed for at give dem den nødvendige hjælp i hjemlandet.

Rumænien kæmper med en fjerde bølge af coronavirus, og i begyndelsen af oktober i år kaldte næstformanden for de rumænske intensivafdelinger situationen for et helvede.

- Vi er som et overfyldt Noas Ark, som alt for mange mennesker desperat klamrer sig til, sagde Dorel Sandesc i sidste måned ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen