Økonomisk aftale med USA sikrer Grønland knap 63 mio. kr.

Grønland har underskrevet en rammeaftale med USA med det formål at »skabe muligheder for et øget økonomisk samarbejde mellem USA og Grønland«.

Artiklens øverste billede
Arktis har den seneste tid været i centrum på den sikkerhedspolitiske dagsorden, og i februar blev det besluttet at opruste den danske forsvarsindsats. Arkivfoto: Gregers Tycho.

Grønland vil frem mod 2026 modtage 10 mio. dollar svarende til knap 63 mio. kr. fra USA.

Det står klart, efter at Pele Broberg, Grønlands naalakkersuisoq, der bedst kan oversættes minister, for udenrigsanliggender, handel og klima onsdag underskrev en aftale med den amerikanske regering under et møde med en repræsentant fra USAID – USA’s agentur for International Udvikling.

Det oplyser den grønlandske regering, Naalakkersuisut, i en pressemeddelelse.

Der er tale om en rammeaftale, der har til formål at »skabe muligheder for et øget økonomisk samarbejde mellem USA og Grønland«, fremgår det.

I oktober 2020 indgik USA og Grønland en bilateral aftale, der skulle »udvikle potentialet for partnerskaber og fremtidige initiativer«, og den nye aftale er ifølge den grønlandske regering »endnu et positivt skridt i det øgede samarbejde«.

»Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig, at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning, hvor Grønland åbner sig mere op for verden,« udtaler Pele Broberg i pressemeddelelsen.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod, USA's udenrigsminister Anthony Blinken, Grønlands regeringsleder Müte B. Egede og Grønlands udenrigsminister Pele Broberg mødtes i foråret, hvor især Arktis var på dagsordenen. Arkivfoto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

USA har i lighed med andre stormagter som Rusland og Kina den seneste tid haft stort fokus på Arktis. Den militære tilstedeværelse i området er steget, og armlægningen vokser i takt med at polarisen smelter og gør havet mere farbart.

USA’s forhenværende Trump-regering pressede længe på for at få også Danmark til at styrke sin militære tilstedeværelse i Grønland, ligesom den tidligere præsident udtrykte ønske om at købe Grønland og aflyste et statsbesøg, da Mette Frederiksen afviste den idé.

I februar blev det dog som et første skridt besluttet at opruste den danske forsvarsindsats i Arktis og Nordatlanten med 1,5 mia. kr. til bl.a. øget overvågning.

Arktis var også under den store dagsorden, da USA’s nuværende udenrigsminister Anthony Blinken i foråret besøgte både Danmark og Grønland.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.