- For abonnenter
Vildledning og falske melodier i brystkræftsagen: »Det svigt kan jeg stadig blive vred over«
Mens kvinder fik mangelfulde brystkræftundersøgelser i tre af landets fem regioner gennem flere år, vildledte embedsmænd kvinderne og offentligheden om sagens alvor. Med fatale konsekvenser for nogle af kvinderne, bl.a. Suzan Holm fra Nykøbing Falster. Hun startede Ringsted-sagen, som endte med politianmeldelser og påbud på stribe fra tilsynsmyndighederne. Afdækningen gav to JP-journalister Cavlingprisen.
Suzan Holm er urolig og skidt tilpas, da vi taler sammen i telefonen. Stemmen er mere rusten, end da vi mødtes for et par år siden, og hun hiver efter vejret. Dagen efter skal hun til scanning på Næstved Sygehus, og som altid op til scanningerne hver fjerde måned fylder usikkerheden og bekymringen for, at kræften har spredt sig yderligere.
»Denne gang er jeg konkret nervøs for, at halvanden måned med vejrtrækningsproblemer skyldes, at kræften også har spredt sig videre til lungerne. Jeg ved ikke, hvad årsagen er, men hvis det er kræft, skal jeg have mere kemobehandling, og det kan kroppen ikke holde til, for det hele er vissent efter tidligere kemobehandlinger,« siger hun.
Det var Suzan Holm, som startede Ringsted-sagen. Sagen, hvor tusindvis af kvinder i Region Sjælland blev svigtet, da de skulle undersøges for brystkræft.
Nogle dage har jeg det godt, andre gange skidt. Livet kan godt være lidt trist.
Den i dag 59-årige kvinde fra Nykøbing Falster var den første af flere kvinder, som klagede