Falck-redder tilkendt erstatning i Landsretten
Ankestyrelsen har nu fire uger til at beslutte sig for, om man vil forsøge at få sagen prøvet ved Højesteret.
Den i dag 59-årige tidligere Falck-redder Erik Schack fik mandag Vestre Landsrets ord for, at de tre blodpropper og den efterfølgende hjerneskade, som han i 2014 pådrog sig efter at have deltaget i en redningsaktion ved Strandby Havn, er en arbejdsskade.
Det bekræfter Erik Schacks advokat, Martin Haug.
»Det er et glædeligt udfald på en tragisk baggrund. For Erik Schack har det været et langt og sejt træk. Han har ikke mistet troen på, at han havde en sag, og det har Landsretten givet ham ret i i dag,« siger advokaten.
Dommen står i kontrast til afgørelser fra både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og i Hjørring Byret, der ikke anerkendte skaderne som arbejdsskader.
Ulykken fandt sted den 4. august 2014, hvor Erik Schack som indsatsleder med sine kollegaer blev kaldt ud til en ulykke på havnen ud på aftenen.
Her var tre personer fanget i lastrummet på en fiskekutter, der var fyldt med rådne skidtfisk, som udviklede giftige svovlbrinte- og ammoniakdampe.
To af fiskerne omkom, mens en tredje person, som havde forsøgt at komme de to til undsætning, fik svære hjerneskader.
Falck-redderen befandt sig på kutteren under aktionen og indåndede dermed de giftige dampe. Han blev i timerne, der fulgte, ramt af hovedpine, opkast og diarré og blev derfor indlagt. Efterfølgende fik han tre blodpropper og er i dag førtidspensionist, da han pådrog sig en permanent hjerneskade. Det skriver Nordjyske.
Siden har Erik Schack kæmpet for at få anerkendt skaden og dermed få tilkendt erstatning. Det blev der mandag banet vejen for med Landsrettens dom.
Hovedpersonen selv er svært tilfreds med dommen.
»Jeg græd, jeg græd og jeg græd,« fortæller han om afgørelsen og fastslår:
»Det er ikke et plaster på såret på den måde, men det er en anerkendelse af, at det er en arbejdsskade. Det er jeg naturligvis glad for, for jeg passede bare mit arbejde og prøvede på at redde menneskeliv. Når jeg selv kom på røven, så var der ikke rigtig noget hjælp at hente, men det har dommen i dag bevist, at der er,« siger han og takker både sin fagforening, 3F, og sin familie for at stå ved hans side.
Arbejdsskademyndighederne skal nu vurdere, hvor stor erstatning Erik Schack skal tilkendes.
Ankestyrelsen har nu fire uger til at beslutte, om sagen skal søges godkendt hos Procesbevillingsnævnet til at blive prøvet i Højesteret.