Sådan står det til med vaccinationer i din kommune
Generelt kniber det mest på den københavnske vestegn med at få folk vaccineret imod covid-19. Bedst står det til på en række øer.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at knap tre fjerdedele af danskerne (73,3 pct.) - svarende til 4.295.860 personer - er blevet færdigvaccineret imod covid-19.
Opgørelsen afslører dog, at der er ganske stor forskel fra kommune til kommune.
De kommuner i Danmark, som har fået vaccineret relativt flest, er alle ø-kommuner:
1) Ærø 81,8 pct. færdigvaccineret
2) Samsø: 80,5 pct. færdigvaccineret.
3) Læsø: 79,8 pct. færdigvaccineret.
4) Langeland: 78,8 pct. færdigvaccineret.
5) Bornholm: 78 pct. færdigvaccineret.
Når det gælder spørgsmålet om, hvilke kommuner der har relativt færrest færdigvaccinerede, så skal man rette blikket imod den københavnske vestegn.
Som det fremgår af kortet herunder, er det nemlig især vestegnskommuner, der har forholdsvis lave vaccnationstal. De fem kommuner, hvor det pt. står ringest til, er følgende:
1) Ishøj: 60 pct. færdigvaccineret
2) Brøndby: 64 pct. færdigvaccineret.
3) Albertslund: 65 pct. færdigvaccineret.
4) Høje Taastrup: 65,3 pct. færdigvaccineret.
5) Vallensbæk: 66,6 færdigvaccineret.
Til sammenligning kan nævnes, at store kommuner som København, Aarhus og Odense har henholdsvis 69 pct., 73,9 pct. og 74,1 pct. færdigvaccinerede borgere.
Fordelt på aldersgrupper kan man generelt sige, at der er flest færdigvaccinerede i de ældste befolkningsgrupper.
I SSI’s vaccinationsgruppe 1-9, der tæller borgere over 65 år, sundhedspersonale, særligt udsatte og deres pårørende, er hele 96,3 pct. færdigvaccineret.
I den såkaldte gruppe 10A, der tæller borgere mellem 60 og 64 år, er 93,1 pct. blevet færdigvaccineret.
Når det gælder den aktuelle smitte med covid-19, så er de hårdest ramte kommuner Herlev med et incidenstal på 239,6, Vallensbæk med 176,1 og Frederiksberg med 163,9.
Incidenstallet angiver, hvor mange smittede kommunen har haft de seneste syv dage pr. 100.000 indbyggere.
Siden corona-krisens begyndelse har mange snakket om behovet for at opnå flokimmunitet - et begreb, der dækker over, at en stor nok andel af befolkningen har opnået immunitet til, at virus vil have svært ved at sprede sig. Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi på Roskilde Universitet har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at omkring 85 pct. af befolkningen skal vaccineres, førend vi opbygger flokimmunitet. Siden har Statens Serum Institut dog været ude og sige, at det ikke anser det for realistisk, at vi opnår flokimmunitet i Danmark.