Hvordan kunne det ske, at borgere blev forgiftet? Miljøministeren vil til bunds i sagen

Miljøminister Lea Wermelin er forundret over, at borgere i Korsør kunne blive forgiftet, eftersom Miljøstyrelsen for syv år siden advarede om faren fra brandøvelsespladser.

Artiklens øverste billede
Miljøminister Lea Wermelin (S) bad om en kortlægning af landets brandøvelsespladser, efter at over 100 borgere i Korsør blev forgiftet med fluorstoffet PFOS fra en lokal brandskole. Foto: Jens Dresling

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil til bunds i spørgsmålet om, hvordan mindst 118 borgere fra Korsør kunne blive forgiftet af fluorstoffet PFOS.

Samtidig vil hun have sikkerhed for, at der ikke findes lignende tilfælde andre steder i landet.

Det siger hun i et interview med Jyllands-Posten, efter at regioner og kommuner fredag har indberettet en liste med 145 nuværende eller tidligere brandøvelsespladser, hvor der kan være sket forurening med fluorstoffet PFOS.

Stoffet blev forbudt i 2011, men har tidligere været brugt i store mængder i brandslukningsskum, og allerede i 2014 udpegede Miljøstyrelsen brandøvelsespladserne som særlige risikozoner.

Alligevel finder der i hele landet stadig øvelsespladser, som aldrig er blevet undersøgt, viser indberetningerne fra kommunerne og regionerne.

»Vi skal finde ud af, om der er lignende sager som den både meget alvorlige og ulykkelige sag fra Korsør, og som ikke er opdaget endnu. Nu har vi fået afdækket, hvor øvelsespladserne er, men det siger ikke noget om , hvor vidt der kan være flere sager, og det ønsker jeg, at vi kommer til bunds med,« siger Lea Wermelin, der kalder kortlægningen »et skridt på vejen«.

»Allerede i 2014 blev der lavet en undersøgelse (fra Miljøstyrelsen, red.), der viste, at der kunne være en risiko i forhold til brandøvelsespladserne. Det er der en række kommuner, som allerede har handlet på, men vi kan bare konstatere, at det er ikke sket i Korsør. Vi er i gang med at afdække hvorfor, og så skal vi sikre os, at der ikke er andre steder med den type sager,« siger ministeren, der ikke har noget bud på, hvornår afdækningen er færdig.

»Jeg tror, de fleste har det sådan, at det skulle have afsluttet i går. Det skal ske så hurtigt, som det kan lade sig gøre, og jeg forventer, at de kommuner og regioner, der som disse brandøvelsespladser er i gang fuld,« siger hun og tilføjer, at det samme gælder for Forsvaret, der også har ansvaret for en række brandøvelsespladser.

Du nævner jo selv, at Miljøstyrelsen allerede i 2014 anbefalede, at alle brandøvelsespladser skulle undersøges for PFOS-forurening. Hvad tænker du om, at vi først nu - syv år senere - får et overblik over, hvor de ligger?

»I virkeligheden burde overblikket ikke være nødvendigt, for der er et klart myndighedsansvar i forhold til at håndtere jordforurening fra problematiske stoffer. Der skulle have været handlet før - også i Korsør - og den sag kommer vi til at dykke ned i. Vi kommer også til at se på Miljøstyrelsens rolle.«

Burde I i ministeriet eller i styrelsen ikke have fulgt op på, om der blev lavet de undersøgelser, som styrelsen anbefalede i 2014?

»Vi kommer til at se på den konkrete sag i Korsør, og det skal gerne give klarhed over, hvor der ikke har været handlet godt nok. PFOS har været forbudt i 10 år, og der har været en viden om, at stoffet kan være problematisk i forhold til miljø og mennesker. Det undrer mig virkelig, hvordan det kunne ske, og det kommer vi til at dykke ned i.«

Slagelse Kommunes borgmester, John Dyrby Paulsen, har tidligere erkendt, at kommunen ikke har håndteret Korsør-sagen tilfredsstillende, hvorfor kommunen har iværksat sin egen undersøgelse af forløbet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.