Vaccinetilslutningen er lavere hos andengenerationsindvandrere med ikkevestlig herkomst
Sundhedsministeren kommer med en klar opfordring til unge andengenerationsindvandrere, efter at tal fra Statens Serum Institut viser, at gruppen halter efter i vaccinationstilslutningen.
Unge ikkevestlige andengenerationsindvandrere nøler med at tage imod coronavaccinen sammenlignet med unge med dansk herkomst.
Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, der er lavet som bidrag til et folketingssvar på et spørgsmål fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.
Opgørelsen viser vaccinationsdækningen i forskellige aldersgrupper fordelt på personer med dansk herkomst, indvandrere og andengenerationsindvandrere fra hhv. vestlige og ikkevestlige lande. Overordnet er vaccinationsdækningen i grupperne »meget sammenlignelige« for aldersgrupperne over 51 år, som blev inviteret til vaccination først og derfor også har haft længere tid til at få vaccinen.
Der er ingen undskyldning for ikke at få vaccinen.
I de yngre aldersgrupper ses til gengæld en »større forskel i vaccinationsdækningen mellem herkomstgrupper«, hvor det er de ikkevestlige andengenerationsindvandrere, der har den laveste vaccinationsdækning.
»Se at komme i gang«
Et søjlediagram i folketingssvaret viser forskellen mellem de forskellige grupper. Her ses eksempelvis, at ca. 55 pct. af de ikkevestlige andengenerationsindvandrere i aldersgruppen 26-30 år har påbegyndt deres vaccination, mens det for personer med dansk herkomst gælder ca. 85 pct. i samme aldersgruppe. Lignende forskelle ses i aldersgrupperne 12-15 år, 16-20 år og 21-25 år.
Det samme billede gør sig gældende i forhold til færdigvaccinerede, står der i SSI’s opgørelse.
Tallene fik sundhedsminister Magnus Heunicke til at melde ud, at de, der halter efter, skal »se at komme i gang«.
»Der er ingen undskyldning for ikke at få vaccinen. Det et gratis, det er frivilligt, vi informerer helt åbent om den, og vi er ude alle steder i Danmark med vaccinerne,« siger han til B.T.