Ekspert: »Vinteren vil vise, om ældre også skal have stik nummer tre«
Tilbuddet om et tredje stik til personer med lavt immunforsvar glæder professor i epidemiologi Lone Simonsen. Hun mener sagtens, at det kan blive aktuelt at tilbyde stik nummer tre til ældre.
Sundhedsstyrelsen vil nu give vaccinationsstik nummer tre til personer med et svært nedsat immunforsvar.
Det gælder eksempelvis personer med alvorlige blod- og knoglemarvssygdomme, organtransplanterede, personer i dialyse og personer, der har fået kemoterapi i løbet af 2021, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Epidemiologi hos Roskilde Universitet Lone Simonsen er meget begejstret for sundhedsstyrelsens nye udmelding.
»Vaccinen er høj-effektiv overfor alvorlig sygdom. De fleste studier viser, at 95 pct. af de vaccinerede er beskyttede mod hospitalsindlæggelse. Nu forsøger man så at ramme de sidste 5 pct.,« fortæller Lone Simonsen.
Hun peger på, at det stadigvæk ikke er helt klart, hvad der karakteriserer de 5 pct., for hvem vaccinen er mindre effektiv.
»Man må opdage løbende, hvilke grupper som ikke er beskyttet ordentligt, selvom de er vaccinerede. Man kan se grundigt på de færdigvaccinerede, som kommer på hospitalet: Er der specielle risikofaktorer eller underliggende sygdomme? Man kan også teste for om visse typer patienter eller aldersgrupper har et godt niveau af antistoffer, og om det bliver lavere over tid,« siger Lone Simonsen.
Hun vurderer, at den høje vaccinedækning »har trukket tænderne ud af epidemien« i Danmark, men at vinteren vil vise, om der er brug for et 3. stik for flere borgere, for eksempel de ældre.
»Det er vigtigt at holde øje med epidemien henover efteråret og overveje, om der er brug for at også indføre et alderskriterium, så ældre borgere får tilbuddet om at modtage stik nummer tre. Vi ved jo fra vaccination mod almindelig influenza, at vaccinen virker mindre godt på ældre over 80, da deres immunforsvar ikke reagerer så effektivt som de yngres,« siger Lone Simonsen.
»Jeg er egentligt ikke så bekymret for, hvad der vil ske i efteråret og vinteren, fordi vaccinen effektivt beskytter langt de fleste i højrisiko, således at covid-19-pandemien i Danmark nu minder mere og mere svineinfluenzaen i 2009, hvor mange oplevede at få influenza uden de mange indlæggelser og dødsfald, som vi så i begyndelsen af coronaepidemien,« siger hun.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det omkring 50.000 borgere, der nu får tilbudt et tredje stik. De vil blive et ekstra skud Pfizer/BioNTech eller Moderna.