Irans største krigsskib har kurs mod dansk farvand
Et 230 meter langt krigsskib og en mindre fregat fra Iran sejler torsdag gennem dansk farvand på vej til en russisk flådeparade i Sankt Petersborg, oplyser Forsvarets Søværnskommando, der observerer skibenes gennemsejling.
På torsdag kan man være heldig at spotte et yderst sjældent syn i de danske farvande. To skibe fra den iranske flåde passerer forbi Danmark på deres vej til Østersøen. Der er tale om det 230 meter lange forsyningsskib ”Makran” og den mindre fregat ”Sahand”.
Det største af skibene er en ombygget olietanker og Irans største krigsskib. Med en kapacitet på over 11 mio. liter brændstof kan skibet fungere som et forsyningsskib og moderskib til mindre fartøjer.
Skibene skal deltage i en flådeøvelse den 25. juli i Sankt Petersborg, Rusland, som markerer den russiske flådes 325-års jubilæum, oplyser det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.
Vi skal sikre, at de ikke laver militære operationer på dansk territorialfarvand.
Iran har via diplomatiske kanaler anmeldt skibenes passage af henholdsvis Storebælt og Øresund, bekræfter Per Hansen, der er chef for operationssektionen i Søværnskommandoen.
»Det er altid spændende, når vi får skibe forbi, der ikke er dagligdags hændelser. Jeg kan ikke mindes at have set iranske krigsskibe i dansk farvand. Dem vil vi selvfølgelig sejle pænt ud og hilse på, når de kommer forbi. Det samme gør sig gældende for de russiske ubåde, som vi har set i danske farvande denne sommer,« siger Per Hansen.
Jubilæumsparaden i Sankt Petersborg i slutningen af juli har medført ekstraordinær gennemfart i Storebælt den seneste måned, hvor også flere russiske atomubåde for to uger siden blev spottet.
Hvorvidt statsskibe af særlig interesse skal følges, beror på en vurdering i hvert tilfælde, forklarer Per Hansen. Generelt gælder det, at alle krigsskibe og ubåde fra ikke-Nato-lande – på nær Sverige og Finland – har særlig interesse og bliver derfor fulgt nøje, oplyser Per Hansen.
»Vi skal sikre, at de ikke laver militære operationer på dansk territorialfarvand. Det er yderst sjældent, at der er nogen, der kommer til at træde over den grænse. Men det er det, vi er sat i verdenen for, og det er derfor, at vi holder øje med skibe, som ikke er vant til at sejle i danske farvande,« siger Per Hansen, der forventer, at gennemsejlingen kommer til at foregå fredeligt.
De to iranske skibe er blevet fulgt af forsvarsspecialister på deres færd langs Vestafrika og til Den Engelske Kanal, hvor de ifølge skibsradaren befinder sig tirsdag eftermiddag.