Rigspolitiet frygter ny datafejl: Noget gik galt, da en sønderjysk betjent modtog SMS-data fra Telia

Telia har orienteret om en fejl i indsamlet teledata til politiet. Nu bliver sagen undersøgt af myndighederne, som ikke kan afvise, at der er tale om en alvorlig fejl.

Artiklens øverste billede
Politiet skal nu undersøge den konkrete sag, inden man i den kommende uge udsender en ny status. Grafik: Lotte Overgaard

Tirsdag er Folketingets retsudvalg blevet orienteret om en fejl i aflytningsdata leveret til politiet fra Telia.

Myndighederne har en formodning om, hvordan fejlen er sket i den konkrete sag om en aflytning i Syd- og Sønderjyllands Politikreds.

Man ved til gengæld ikke, om fejlen i virkeligheden kommer til at vise sig større end det konkrete tilfælde. Frygten er, at det allerede kan have haft betydning i andre straffesager.

Sikkert er det, at Telia nu har stoppet for udleveringen af bestemte aflytningsdata, mens myndighederne forsøger at komme til bunds i sagen. Samtidig har Rigspolitiet bedt alle landets anklagere stoppe med at bruge bestemte Telia-oplysninger i igangværende retssager.

»Ifølge Rigsadvokaten kan det på baggrund af det af Rigspolitiet oplyste, på nuværende tidspunkt ikke afvises, at der kan være tale om en alvorlig fejl, der kan have betydning for straffesagsbehandlingen,« lyder det i notatet.

Den konkrete sag går ud på, at Syd- og Sønderjyllands Politi selv har opdaget, at man i en aflytningssag modtog to forskellige masteoplysninger fra Telia for én sms fra en aflyttet person.

»Det fremstår altså som om, at den aflyttede persons telefon (fokusnummeret) på samme tid afsender den samme besked to gange, men fra to forskellige IMEI-numre (enhedens ID), og at telefonen befinder sig to forskellige steder. Det fremgår af oplysningerne, at de pågældende data blev modtaget fra henholdsvis 2G/3G-centralen og VoLTE-centralen (4G),« lyder det i notatet, som fortsætter:

»Dette kan indikere, at politiet for så vidt angår den ene SMS har modtaget korrekt data vedrørende fokusnummeret, og at oplysningerne vedrørende den anden tilsvarende SMS angår modpartsnummeret, dvs. den telefon som er anvendt af den person, som den aflyttede person har kommunikeret med.«

Det er nu data fra VoLTE-centralen (4G), som Telia er stoppet med at udlevere, så længe sagen bliver undersøgt.

De senere år har der været flere alvorlige sager om teledata udleveret til politiet.

En stor sag fra 2019 gik ud på, at der var begået store fejl i politiets behandling i noget af det omfattende data, man modtager fra teleselskaber i forbindelse med aflytningssager. I det tilfælde blev der konstateret fejl i konkrete straffesager.

I fjor kunne kunne Jyllands-Posten så ad flere omgange fortælle om yderligere sager. Den ene gik ud på at politiet i en periode i 2019 uberettiget havde fået adgang til tilfældige danskeres sms-korrespondancer via Telenor. Den sag omfattede op mod 1.000 kunder.

Den næste drejede sig om, at teleselskabet TDC ligeledes i 2019 i fire sager indberettede brud på persondatasikkerhed til Erhvervsstyrelsen i forbindelse med, at selskabet oversendte data til politiet. I alt 981 kunder blev berørt af den sag.

Til sidst leverede Rigspolitiet så en rapport, der afslørede, at også Telia og Hi3G havde udleveret for meget data til politiet. Den samlede konklusion var, at over 3.800 kunder fra Telenor, TDC, Telia og Hi3G havde været berørt.

Notatet til retsudvalget om den nye sag fra Syd- og Sønderjyllands Politi er kun 1,5 sider langt og slutter med et løfte fra Rigspolitiet:

»Rigspolitiet vil i næste uge sende en fornyet status i sagen til Justitsministeriet. Herudover vil Rigspolitiet, når fejlen er nærmere udredt, tage kontakt til de øvrige teleudbydere på området med henblik på at undersøge, om der er sket lignende fejl i aflytningsdata fra disse udbydere.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.