Fordobling af whistleblowere hos socialtilsyn

Anonyme henvendelser fra ansatte var en medvirkende årsag til, at opholdsstedet Schuberts Minde blev lukket. Landets tilsyn oplever en stor stigning i antallet af whistleblowere.

Artiklens øverste billede
Anja Hansen brugte Socialtilsyn Midts whistleblowerordning til at fortælle, hvordan børn og unge blev behandlet på opholdsstedet Schuberts Minde i Ringkøbing. Ordningen var en direkte medvirkende årsag til, at Schuberts Minde måtte lukke i 2020. Foto: Casper Dalhoff

Landets fem socialtilsyn, der holder opsyn med sociale tilbud for børn, unge og voksne, får dobbelt så mange henvendelser fra whistleblowere som for fem år siden.

Det viser en optælling, som Jyllands-Posten har foretaget.

»Jeg ser stigningen som et udtryk for, at flere har fået kendskab til ordningen og måske har talt med kolleger om, at det godt kan betale sig at henvende sig til os,« siger Kristina Vang Jensen, konstitueret chef for Socialtilsyn Hovedstaden.

Sociale tilbud omfatter blandt andet døgninstitutioner, behandlingssteder og opholdssteder for anbragte børn. Blandt 1.988 tilbud modtog socialtilsynene sidste år 1.316 henvendelser fra whistleblowere om bekymrende forhold. I 2015 blev tilsynene kontaktet 656 gange af whistleblowere.

Socialtilsyn Hovedstaden har alene i år indtil nu modtaget flere end 200 henvendelser fra whistleblowere.

»Størstedelen af henvendelserne er nogle, vi direkte bruger i vores arbejde og er konkrete nok til, at vi kan iværksætte vores egen undersøgelse af forholdene. En håndfuld er så alvorlige, at vi rykker ud med det samme. Og ganske få er ukonkrete og abstrakte,« siger tilsynschef Kristian Vang Jensen.

Jyllands-Posten beskrev søndag, hvordan et opholdssted i Ringkøbing i årevis benyttede ulovlige metoder over for børn og unge, og at adskillige myndigheder var advaret. Lukningen af Schuberts Minde skete netop, efter at daværende ansatte var gået til tilsynet gennem whistleblowerordningen. Henvendelserne førte til uanmeldte besøg og massiv kritik i tilsynsrapporter.

Stigningen i whistleblowere er et udtryk for, at mange ansatte råber om hjælp.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, hvis medlemmer arbejder på de sociale tilbud, glæder sig over, at ordningen bliver brugt, men ser dog samtidig udviklingen som udtryk for, at ansatte ikke tør ytre sig på arbejdspladsen.

»Det bedste ville være, at der ude på den enkelte arbejdsplads var en kultur, der inviterede til diskussioner af pædagogikken og ledelsen. Stigningen i whistleblowere er et udtryk for, at mange ansatte råber om hjælp,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.