Fordobling af whistleblowere hos socialtilsyn
Anonyme henvendelser fra ansatte var en medvirkende årsag til, at opholdsstedet Schuberts Minde blev lukket. Landets tilsyn oplever en stor stigning i antallet af whistleblowere.
Landets fem socialtilsyn, der holder opsyn med sociale tilbud for børn, unge og voksne, får dobbelt så mange henvendelser fra whistleblowere som for fem år siden.
Det viser en optælling, som Jyllands-Posten har foretaget.
»Jeg ser stigningen som et udtryk for, at flere har fået kendskab til ordningen og måske har talt med kolleger om, at det godt kan betale sig at henvende sig til os,« siger Kristina Vang Jensen, konstitueret chef for Socialtilsyn Hovedstaden.
Sociale tilbud omfatter blandt andet døgninstitutioner, behandlingssteder og opholdssteder for anbragte børn. Blandt 1.988 tilbud modtog socialtilsynene sidste år 1.316 henvendelser fra whistleblowere om bekymrende forhold. I 2015 blev tilsynene kontaktet 656 gange af whistleblowere.
Socialtilsyn Hovedstaden har alene i år indtil nu modtaget flere end 200 henvendelser fra whistleblowere.
»Størstedelen af henvendelserne er nogle, vi direkte bruger i vores arbejde og er konkrete nok til, at vi kan iværksætte vores egen undersøgelse af forholdene. En håndfuld er så alvorlige, at vi rykker ud med det samme. Og ganske få er ukonkrete og abstrakte,« siger tilsynschef Kristian Vang Jensen.
Jyllands-Posten beskrev søndag, hvordan et opholdssted i Ringkøbing i årevis benyttede ulovlige metoder over for børn og unge, og at adskillige myndigheder var advaret. Lukningen af Schuberts Minde skete netop, efter at daværende ansatte var gået til tilsynet gennem whistleblowerordningen. Henvendelserne førte til uanmeldte besøg og massiv kritik i tilsynsrapporter.
Stigningen i whistleblowere er et udtryk for, at mange ansatte råber om hjælp.
Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, hvis medlemmer arbejder på de sociale tilbud, glæder sig over, at ordningen bliver brugt, men ser dog samtidig udviklingen som udtryk for, at ansatte ikke tør ytre sig på arbejdspladsen.
»Det bedste ville være, at der ude på den enkelte arbejdsplads var en kultur, der inviterede til diskussioner af pædagogikken og ledelsen. Stigningen i whistleblowere er et udtryk for, at mange ansatte råber om hjælp,« siger han.