• Artiklen opdateres

Statsadvokat opgiver straffesag mod Region Sjælland i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser

Statsadvokaten i København mener ikke, at der er grundlag for at rejse en straffesag mod Region Sjælland i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser af kvinder henvist fra egen læge på grund af mistanke om brystkræft.

Artiklens øverste billede
De mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus foregik i fire år frem til maj 2017. Nu har anklagemyndigheden besluttet, at der ikke er grundlag for at rejse en straffesag mod Region Sjælland i sagen.

Anklagemyndigheden har opgivet at rejse en straffesag mod Region Sjælland og otte ledende medarbejdere i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus i en fireårig periode frem til maj 2017.

Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København, til Jyllands-Posten. Sagen er opgivet på bevisets stilling, oplyser hun.

»Vi har på baggrund af efterforskningsmaterialet set på, om det vil kunne føre til en domfældelse i retten, og vores vurdering har været, at det kunne det ikke,« siger Lise-Lotte Nilas.

Hun vil ikke begrunde beslutningen yderligere, da Styrelsen for Patientsikkerhed, som politianmeldte sagen, fra i mandags har fire uger til at anke beslutningen til Rigsadvokaten, hvis den ønsker det.

Sagen handler om kvinder, som ikke fik den undersøgelse, som de ifølge de nationale retningslinjer skulle have haft, når de blev henvist fra deres egen læge på grund af mistanke om kræft.

De skulle have haft en tredobbelt undersøgelse for brystkræft bestående af en røntgenundersøgelse, en fysisk undersøgelse og en ultralydsundersøgelse, men de fik alene en røntgenundersøgelse. Ved kun at give kvinderne én undersøgelse kunne man »spare lægetid og undersøgelsestid«, som en overlæge skrev i et dokument, men prisen var, at kvinderne ikke fik den tredobbelte undersøgelse, de skulle have haft. Chancen for at opdage kræftknuder alene med en røntgenundersøgelse er mindre end ved en såkaldt klinisk mammografi bestående af tre undersøgelser.

Det store sundhedssvigt

I flere regioner har tusindvis af kvinder ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde, fordi sygehusene manglede ressourcer. For en række af kvinderne betyder det, at deres brystkræft formentlig blev overset i første omgang.

Hvordan kunne det ske? Hvem bærer ansvaret? Og sker det også på andre områder i sundhedsvæsenet? Jyllands-Posten undersøger sagen.

Efter at have undersøgt sagen politianmeldte Styrelsen for Patientsikkerhed den 13. marts 2019 sagen til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. To måneder senere ransagede politiet kontorer i Region Sjælland og oplyste, at man havde rejst sigtelser mod regionen og ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus.

Politiet har siden efterforsket sagen, og nu har statsadvokaten så opgivet at retsforfølge de otte sigtede og regionen på grund af bevisets stilling, som det hedder i fagsproget.

Politiet havde rejst sigtelser for overtrædelse af autorisationsloven og tre forskellige paragraffer i straffeloven med en højeste strafferamme på otte års fængsel.

»Jeg er glad for, at vi nu kan lukke det triste kapitel med Ringsted Sygehus og de mangelfulde brystundersøgelser. Det er et forløb, vi kun kan beklage dybt over for kvinderne og deres pårørende. Både for de mangelfulde undersøgelser og for de forsinkede kontrolforløb af kvinder, som er disponeret for brystkræft,« siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Patienterstatningen har afgjort, at 25 kvinder er berettiget til erstatning som følge af de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus. Ifølge Patienterstatningen og dennes specialister har kvinderne fået dårligere overlevelsesprognoser og/eller et mere omfattende behandlingsforløb som følge af en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus. En af kvinderne døde som følge af en forsinket diagnose for brystkræft.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.