Udspil løfter ikke flere børn ud af fattigdom

Støttepartier kræver, at en reform af sociale ydelser skal føre til langt færre børn under fattigdomsgrænsen. Men længe ventet forslag fra kommission giver status quo.

Artiklens øverste billede
De Radikale har krævet, at antallet af børn, der lever under den relative fattigdomsgrænse skal halveres. Beskæftigelsesordfører Samira Nawa kritiserer, at reformforslag fra kommission blot vil bevare status quo. Foto: Jens Dresling

Der vil være lige så mange relativt fattige børn, selv hvis anbefalinger fra en ekspertkommission gennemføres.

Da Ydelseskommissionen mandag præsenterede sin foreslåede reform af de sociale ydelser, lød det ellers, at dens forslag vil løfte 4.000-6.000 børn i kontanthjælpsfamilier over den relative fattigdomsgrænse.

Men i det regnestykke er der ikke taget højde for et midlertidigt børnetilskud vedtaget af regeringen, SF, EL og R, som ifølge tænketanke allerede har opnået cirka samme effekt.

Det er alt for uambitiøst og slet ikke godt nok.

Karsten Hønge (SF), politisk ordfører

Og da kommissionen ikke viderefører børnetilskuddet i dens reformforslag, vil resultatet reelt være, at antallet af familier under fattigdomsgrænsen er uændret. Det bekræfter kommissionsformand Torben Tranæs.

»Ja, det er samme niveau,« siger han.

Den liberale tænketank Cepos har tidligere beregnet, at det midlertidige børnetilskud løfter 6.000-7000 børnefamilier over den relative fattigdomsgrænse.

Om kommissionens forslag siger cheføkonom Mads Lundby Hansen:

»Det bliver status quo og cirka samme størrelsesorden. Måske endda med en lille pil opad i forhold til, at det midlertidige børnetilskud løftede flere børn over grænsen end Ydelseskommissionens forslag.«

»Alt for uambitiøst«

Både SF og De Radikale nåede ellers mandag at juble over udsigten til at løfte endnu flere børn over fattigdomsgrænsen. Støttepartierne har krævet, at antallet af børn, der lever i familier under den relative fattigdomsgrænse, nedbringes markant.

»Det er alt for uambitiøst og slet ikke godt nok,« siger politisk ordfører Karsten Hønge (SF).

EL og De Radikale kritiserer også, at kommissionens udspil ikke løfter flere børn over fattigdomsgrænsen.

»Der skal mere til. Børnefattigdom var en af de vigtigste ting, som kommissionen skulle adressere,« siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

Ifølge Torben Tranæs er det svært at løfte familier over fattigdomsgrænsen gennem højere ydelser uden at skade deres tilskyndelse til f.eks. at uddanne sig. For SU-ydelsen ligger meget tæt på fattigdomsgrænsen, forklarer han.

Selv om kommissionens forslag ikke vil nedbringe antallet af familier under den relative grænse for fattigdom, vil det dog medføre en »betydelig stigning i levestandarden« for mange familier, påpeger Tranæs.

Det var ikke muligt at få et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. I en kommentar udtalte han, at det er vigtigt, at børn i Danmark kan »vokse op under rimelige forhold«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.