Suspenderede vacciner skal slippes løs fra den 20. maj

Vaccinationsfirmaet Practio vurderer dog, at det skal bruge 14 dage på at blive klar, når de økonomiske rammer er på plads. Og det er de ikke endnu.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke ville mandag ikke gætte på, hvor mange der vil benytte muligheden for at komme frem i vaccinekøen ved at tage en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den 20. maj 2021 vil der formentlig blive åbnet for, at danskere kan komme foran i vaccinekøen ved at vælge en af de to suspenderede vacciner fra henholdsvis Astrazeneca og Johnson & Johnson.

Det fremgår af et udkast til bekendtgørelse, som sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt i høring.

Bekendtgørelsen skal udstedes, før den særlige vaccinationsordning, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, kan gå i gang.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de borgere, der gerne vil have et stik med en af de to vacciner, også kan få det fra den 20. maj.

For det første skal vaccinen ordineres af en læge, og ifølge udkastet kan selve stikket først gives tidligst dagen efter ordinationen.

For det andet kan de private firmaer, der har meldt interesse for at påtage sig opgaven, have brug for at forberede sig, herunder rekruttere det nødvendige antal læger.

For det tredje har man ikke krav på en vaccine. Det er op til den enkelte læge at vurdere, om det giver mening at vaccinere i den konkrete situation.

På et pressemøde mandag ville Magnus Heunicke ikke gætte på, hvor mange der vil benytte sig af ordningen, men dens succes afhænger i høj grad af, hvor hurtigt den kan sættes i værk, sagde han.

»Hele idéen er jo, at man skal give et tilbud om at komme foran køen, men der er ingen idé i det, hvis man skal vente i flere måneder,« sagde han.

Sundhedsstyrelsen har netop inviteret de 55-59-årige til vaccinationer, og resten følger efter i etaper frem til medio juli, så jo længere tid der går med at få åbnet særordningen, jo mere irrelevant bliver den.

Ordningen blev vedtaget, efter at Sundhedsstyrelsen besluttede at tage vaccinerne fra Astrazeneca og Johnson & Johnson ud af massevaccinationsprogrammet på grund af alvorlige men sjældne bivirkninger.

Suspensionen har forsinket vaccinationerne, og mandag udskød myndighederne igen tidsplanen, så alle over 16 år nu forventes at have fået tilbudt andet stik senest den 29. august.

Efter andet stik går der yderligere 14 dage, inden man kan betragte sig som færdigvaccineret.

På grund af bivirkningerne ved Astrazeneca og Johnson & Johnson er lægerne pålagt skærpede krav om indhentning af informeret samtykke, når en borger ønsker at komme længere frem i køen gennem den frivillige ordning.

Borgeren skal således »altid informeres om alvorlige og sjældent forekommende komplikationer og bivirkninger ved vaccinationen og om, at vaccinationen efter tilvalgsordningen ikke sker som led i det generelle og af Sundhedsstyrelsen anbefalede vaccinationsprogram«, hedder det i udkastet til bekendtgørelsen.

Samtykket til vaccination skal være »udtrykkeligt« og kan gives mundtligt eller skriftligt, og det hele skal journalføres, fremgår det.

De praktiserende læger har på forhånd været stærkt kritiske over for ordningen, og det ændrer udkastet til bekendtgørelsen ikke ved, siger Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Han forudser, at de praktiserende læger ikke kommer til at tilbyde de frivillige vaccinationer, som i stedet bliver lagt i hænderne på private virksomheder.

Samtidig frygter han, at lægerne bliver kimet ned af borgere, der bliver nervøse, når de har fået vaccinen, og tror at harmløse bivirkninger kan være udtryk for noget mere alvorligt.

»Derfor burde det jo fremgå af bekendtgørelsen, at de, der står for vaccinationerne, også har opfølgningsarbejdet,« siger Anders Beich.

En af de virksomheder, der er interesserede i stå for vaccinationerne, er Practio. Her vurderer læge og medstifter Jonas Nilsen, at når de sundhedsfaglige og økonomiske rammer er på plads, vil der gå ca. 14 dage, før virksomheden kan begynde at vaccinere.

Det kan den ikke endnu, og Jonas Nilsen understreger, at der skal postes en del penge i at blive klar, og derfor er der også behov for et økonomisk sikkerhedsnet, hvis f.eks. opdagelsen af nye bivirkninger pludselig betyder, at vaccinationerne stopper.

»Hvis vi omvendt får en garanti for økonomien, så kan vi trykke benhårdt på alle kanaler,« siger han.

Bekendtgørelsen udgør det lovmæssige grundlag for ordningen. Derudover vil Sundhedsstyrelsen lave en vejledning til de læger, der skal ordinere vaccinerne.

Vaccinationsplan

GennemførtPlanlagt (leveranceplan foreligger)Forventet (prognose)
Forventet 1. stik færdiggjortForventet 2. stik færdiggjort
Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug.
53 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Plejebolig mv.
Over 65 år*
Borgere over 85 år
Frontpersonale
Personer med øget risiko
Pårørende til risikogrupper
Borgere 80-84 år
Borgere 75-79 år
Borgere 65-74 år
Borgere 60-64 år
Borgere 55-59 år
Borgere 50-54 år
Borgere 16-19 år og 45-49 år
Borgere 20-24 år og 40-44 år
Borgere 25-29 år og 35-39 år
Borgere 30-34 år
Borgere 12-15 år
* Borgere over 65 år, som både modtager praktisk hjælp og personlig pleje. Version fra 1. juli 2021.
Kilde: Sundhedsstyrelsen | Grafik: Boy Repenning

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.