Skrottet J&J-vaccine forsinker vaccinationskalenderen op til fire uger

Beslutningen om at fortsætte vaccinationsprogrammet uden vaccinen fra Johnson & Johnson vil have størst konsekvenser for de to sidste målgrupper, som er de 25-39-årige.

Artiklens øverste billede
Johnson & Johnson blev mandag fjernet fra det danske vaccinationsprogram. Arkivfoto; Vincent West

Det vil især få betydning for de 25-39-årige, at Sundhedsstyrelsen har besluttet at tage Johnson & Johnson-vaccinen ud af vaccinationskalenderen. De kan forvente en forsinkelse på op til fire uger.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt. De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få. Men det er en gruppe af yngre borgere, som har en lav risiko for at blive alvorlig syg med covid-19. Alder er den væsentligste risikofaktor for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19,« siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i pressemeddelelsen.

Ifølge planen skulle hele den voksne befolkning være tilbudt en vaccine den 8. august. Men med beslutningen om at fjerne endnu en vaccine fra vaccinationsprogrammet bliver planen altså forsinket.

Se den opdaterede vaccinationskalender her.

Sundhedsstyrelsen har besluttet at fortsætte udrulningen af vacciner mod covid-19 uden vaccinen fra Johnson & Johnson, fordi man vurderer, at fordelene ved at vaccinere med vaccinen »ikke står mål med risikoen for mulige skadevirkninger i form af VITT hos de vaccinerede«:

»Sundhedsstyrelsen finder derfor, at massevaccinationsindsatsen mod covid-19 i Danmark aktuelt bør fortsætte uden brug af covid-19 vaccinen fra Johnson & Johnson,« står der i pressemeddelelsen.

»En svær beslutning«

VITT er navnet på den sygdom med blodpropper, som har vist sig at være en sjælden bivirkning ved både vaccinen fra Astrazeneca og Johnson & Johnson.

»Det er klart, at det er en svær beslutning at tage, når vi står midt i en epidemi, og vi også har måttet fortsætte uden covid-19 vaccinen fra Astrazeneca. Men det, som vi lige nu mister i forebyggelse af alvorlig sygdom i den helt konkrete situation i Danmark, kan ikke opveje risikoen for mulige bivirkninger i form af alvorlige blodpropper hos de vaccinerede. Man skal huske, at vi fremover først og fremmest vil vaccinere yngre raske personer,« siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen skriver, at beslutningen om at droppe Johnson & Johnson-vaccinen ikke udelukker, at vaccinen senere kan tages i brug, »hvis der kommer ny viden, eller hvis situationen i Danmark ændrer sig, for eksempel hvad angår det aktuelle smittetryk, sygdomsbyrden, epidemikontrollen eller tilgængelighed af andre vacciner«.

Johnson & Johnson-vaccinen er ellers den vaccine, der er indkøbt flest af herhjemme. Danmark har forhåndsindkøbt 8,2 millioner doser, hvilket er nok til at vaccinere 8,2 millioner personer, da vaccinen kun kræver et enkelt stik. De første leverancer af vaccinen ankom til Danmark i midten af april, men ingen af doserne nåede at blive taget i brug.

I midten af april besluttede Sundhedsstyrelsen at tage Astrazeneca-vaccinen ud af det danske vaccinationsprogram. Også her var begrundelsen de sjældne bivirkninger.

Johnson & Johnson bad i midten af april de europæiske lande om at suspendere udrulningen af vaccinen, indtil de nærmere omstændigheder omkring nogle tilfælde af sjældne blodpropper hos vaccinerede i USA blev undersøgt.

Efter at have undersøgt det, meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) den 20. april, at man fandt en sandsynlig sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne, men alvorlige blodpropper. Vaccinen kunne dog fortsat bruges, da man vurderede, at fordelene ved vaccinen opvejede ulemperne. Samtidig meddelte Johnson & Johnson, at de ville genoptage leverancer til EU.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.