Læger: Ikke attraktivt for praktiserende læger at vaccinere frivillige

Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og et politisk flertal i Folketinget lægger op til en frivillig ordning med Astrazeneca-vaccinen, som de praktiserende læger skal stå for.

Artiklens øverste billede
De vacciner, som ikke bruges som led i massevaccination - som her i Øksnehallen i København - skal tilbydes borgere, som melder sig frivilligt til et stik. Arkivfoto: Stine Bidstrup

En frivillig arm.

Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet er klar med en model, som tilbyder vacciner på frivillig bassis til danskere – vel at mærke de vacciner, som på grund af betænkeligheder ved bivirkninger er taget ud af det store program for massevaccination af hele befolkningen.

Som optakt til mandagens politiske vaccinationsdrøftelser, er der udarbejdet en frivillig principmodel, hvor alle læger kan stikke dem, der melder sig frivilligt. Det gælder således også private vaccinationsfirmaer. Mandag eftermiddag var der desuden enighed blandt et flertal i Folketinget om at lave en frivillig ordning for både coronavaccinen fra AstraZeneca samt Johnson & Johnson, der nu begge er taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Tilvalgsmodellen, som myndighederne kalder nyskabelsen, lægger ansvaret på den ordinerende læges skuldre, som skal foretage en konkret vurdering af den frivillige modtager og afveje risici mod fordele ved at blive stukket. Samtidig skal lægen give den nødvendige information og sørge for samtykke, ligesom de læger, der påtager sig opgaven, skal håndtere distribution og opbevaring af vacciner og al anden logistik i forbindelse med vaccinationen.

For Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), vil de praktiserende læger ikke stå i kø for at vaccinere deres patienter med vacciner, som sundhedsmyndighederne har fravalgt som en del af det store program for massevaccination mod covid-19.

»Det er ikke en attraktiv model for de praktiserende læger. Jeg forventer ikke, at alle vil tilbyde det, fordi det stiller store krav og lægger et tungt ansvar på den enkelte læge og konsultation, som selv skal sørge for rådgivning, opfølgning og henvisning til videre behandling, hvis der viser sig bivirkninger,« siger han, der samtidig ikke som fagligt selskab vil advare de praktiserende læge mod at tilbyde borgere, der frivilligt melder sig, et stik.

Grundig snak med lægen

Især Astrazeneca-vaccinen bekymrer DSAM, fordi bivirkninger i form af sjældne blodpropper hos især kvinder ifølge indberetninger kan optræde hos en af 40.000 vaccinerede. Lidt mere positivt ser Andres Beich på muligheden for at bruge vaccinen fra Johnson & Johnsom som et frivilligt tilbud, nu hvor myndighederne også har taget det produkt ud af det store vaccinationsprogram.

»Hvis oplysningerne om Johnson & Johnson holder, ser det ud til, at den har en lidt tryggere bivirkningsprofil, men det kan være, det ændrer sig, hvis vi får flere data,« siger Anders Beich.

DSAM-formanden vender sig ikke mod selve princippet om at bruge de vacciner, som ikke rulles ud i det store program, til frivillige stik, idet han henviser til, at både Astrazenca og Johnson & Johnson er godkendt både i EU og af de nationale myndigheder.

»Men man kan godt spørge sig selv, om de ikke ville være bedre anvendt andre steder, hvor smitten er høj. Det kan blive problematisk at styre en frivillig model, og i hvert fald vil jeg mene, at man som borger ikke skal begive sig ud i en frivillig vaccination, før man har rådført sig grundigt med den læge, som skal vaccinere og også skal følge op på om evt. bivirkninger kunne være alvorlige,« siger han.

Vaccinationen vil være gratis, og det er tanken at udbrede det frivillige tilbud til hele landet, selv om Sundhedsministeriet bemærker, at det nogle steder godt kan blive nødvendigt at transportere sig over længere afstande, fordi man ikke har overblik over antallet og placeringen af læger, som påtager sig opgaven.

Det er forventningen i Sundhedsministeriet, at tilvalgsmodellen vil være rullet ud over landet i løbet af maj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.