Det koster millioner at beskytte den store vandsalamander på Lærkesletten

På Lærkesletten vil man bygge boliger i tusindvis til mennesker. Men lige nu er naturområdet hjemsted for en fredet padde, der derfor skal indfanges og flyttes. Den store vandsalamander er dog tilsyneladende svær at finde på stedet.

Artiklens øverste billede
En millionregning, klagesager og demonstrationer. Sagen om den store vandsalamander har fået mange mennesker i sving. Tidligere på måneden protesterede aktivister - udklædt som padder - fra miljøbevægelsen Extinction Rebellion mod den nye bydel Fælledby. Aktionen foregik ved Pension Danmark, som er blandt bygherrerne. Foto: Martin Lehmann 

Før 2.000 omdiskuterede boliger kan skyde op på Lærkesletten på det sydlige Amager, skal der bl.a. tages hånd om den store vandsalamander.

Selvom padden ifølge Miljøstyrelsen er almindelig i det meste af Danmark, er arten nemlig beskyttet af habitatdirektivet i Europa.

Regningen for at beskytte padden i relation til byggeriet på Amager Fælled anslås at løbe op i ca. 5 mio. kr. for bygherren. Det skriver Berlingske.

Direktøren for den kommende bydel, Fælledby, Erling Thygesen, uddyber over for Jyllands-Posten, at overslaget bl.a. dækker over forundersøgelser samt opførelsen af et stendige og et såkaldt paddehegn. Det koster også penge at have biologer til at lede efter padden - og til at gå foran maskinerne på byggepladsen og sikre, at man ikke rammer et eksemplar.

Beskyttelsen af den store vandsalamander betyder ifølge Miljøstyrelsens hjemmeside, at dens levesteder ikke må ødelægges, og at den ikke må »fanges, slås ihjel eller forstyrres med vilje«. I hvert fald uden dispensation.

Bygherren skal etablere erstatningslevesteder, hvor padden kan genudsættes inden for matriklen. Derfor har man opført paddehegnet rundt om den kommende byggegrund for at indsamle samtlige eksemplarer. Man har gravet 50 plasticspande ned i jorden, hvor salamanderne gerne skal falde i, så biologerne kan finde dem.

Amager Fælles har flere gange lagt natur til demonstranter, der har forsøgt at bekæmpe det kommende boligbyggeri Fælledby, som Københavns Kommune vil bygge på Lærkesletten på Amager Fælled. Arkivfoto: Valdemar Ren/Ritzau Scanpix

Men der har endnu ikke været bid, oplyser Erling Thygesen. Det kan skyldes, at det stadig er koldt om natten, siger han til Jyllands-Posten og uddyber, at man af hensyn til ynglende fugle desuden kun har kunnet lede på det lysåbne areal. Padden befinder sig muligvis i kratområdet, hvor man først kan søge senere på året.

Hos foreningen Amager Fælleds Venner mener man, at den store vandsalamander »trues på livet« med vedtagelsen af lokalplanen, der giver tilladelse til at bygge på paddens levested.

Foreningen mener, at beslutningen er i strid med planhabitatbekendtgørelsen og EU-lov og har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet samt Planklagenævnet. Får man ikke medhold, vil man gå videre med sagen til EU.

Til Berlingske har formand Steffen Rasmussen udtalt, at han heller ikke selv har set et eksemplar af vandsalamanderen i området, men at paddehegnet ikke er lavet ordentligt og fungerer effektivt nok .

»Blot fordi der ikke er mange salamandere derude, betyder det jo ikke, at man ikke skal overholde de internationale forpligtelser, vi har skrevet under på,« siger han desuden til avisen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.