Danske styrker i Mali vil ikke »løse noget«

Det er fornuftigt at sende styrker til den konfliktprægede Sahel-region, men det »bidrager ikke rigtig til at løse noget«, vurderer ekspert.

Artiklens øverste billede
De danske styrker skal bidrage til den europæiske specialoperationsstyrke i Mali, Task Force Takuba, der hører under den franskledede Operation Barkhane. Arkivfoto: REUTERS/Benoit Tessier .

Det er fornuftigt, at Danmark vil sende styrker til Sahel-regionen i Mali for at bidrage til den franskledede operation Task Force Takuba, men man skal »ikke stikke sig selv blår i øjnene« og tro, at det kommer til at løse eller ændre væsentligt på situationen i det konfliktprægede område.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

»Det kan da godt være, at vi kan være med til at slå græsplænen og holde volden nede, men vi bidrager ikke rigtig til at løse noget,« siger han.

Udenrigsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at regeringen vil bidrage med op til 105 personer, som blandt andet vil være specialoperationsstyrker, kirurger og stabsofficerer. Derudover vil man genudsende et transportfly til FN’s mission i Mali.

Sahel-regionen er præget af voldelige konflikter og udbredt tilstedeværelse af militante islamiske grupper med forbindelse til bl.a. Islamisk Stat og Al-Qaada, hvilket har medvirket til at skabe en stor flygtningestrøm fra Mali. Udenrigsministeriet skriver, at situationen udgør en »sprængfarlig krise på Europas dørtrin«, som regeringen altså nu vil bidrage yderligere til at forsøge at stabilisere.

»De danske specialoperationsstyrker skal rådgive, støtte og ledsage maliske forsvars- og sikkerhedsstyrker og gøre dem i stand til selv at kunne håndtere truslen fra terrorgrupperne i grænseområdet mellem Mali, Niger og Burkina Faso,« udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

Hvis jeg skal være rigtig grov, vil jeg sige, at det er den nye udgave af Afghanistan. Vi bidrager til at skabe stabilitet i et område, hvor den regering, vi støtter, er en del af problemet.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

Sagen blev torsdag drøftet i Udenrigspolitisk Nævn. Regeringen vil inden udsendelsen, der forventes at finde sted i starten af 2022, fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget.

Danmark har på forskellig vis støttet internationale militære indsatser i Mali, siden konflikten i landet eskalerede i 2012.

EL er imod

Ifølge Peter Viggo Jakobsen minder situationen om krigen i Afghanistan.

»Hvis jeg skal være rigtig grov, vil jeg sige, at det er den nye udgave af Afghanistan. Vi bidrager til at skabe stabilitet i et område, hvor den regering, vi støtter, er en del af problemet. Vi gør det så bare lidt mere intelligent denne gang, for i stedet for at sætte soldater på jorden, der kæmper mod fjenden, så sætter vi specialoperationsstyrker og andre rådgivere ud for at hjælpe de lokale til selv at lave kampoperationerne,« siger han.

Alligevel mener lektoren, at det er fornuftigt af Danmark at bidrage til den militære operation. Det kan være med til »lægge låg på« og forhindre, at det »løber løbsk« og resulterer i store flygtningestrømme.

I Enhedslisten mener forsvarsordfører Eva Flyvholm dog ikke, at Danmark bør deltage i den franskledede militæroperation.

»Det er hverken holdbart eller fornuftigt, i stedet burde Danmark fokusere på udelukkende at støtte FN-missionen i Mali og bidrage humanitært til stabiliteten i hele Sahel,« siger hun i en mail til Jyllands-Posten.

SF kan til gengæld »godt se sig selv« støtte militærindsatsen, siger forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen:

»Der er et magtvakuum, der giver grobund for terror, og det er vi ret bekymrede over. Men vi skal sikre, at vi overholder alle regler og konventioner, og jeg interesserer mig også for, hvad styrkerne skal lave. Det er, så vidt jeg forstår, mest uddannelse, men de kan jo komme i kampsituationer, og det skal vi være opmærksomme på og forsigtige med.«

Både Venstre og De Konservative giver fuld opbakning.

»Det er nødvendigt. Mali er en terrorvugge, og hvis vi vil deltage i at bekæmpe terrorisme og sikre os, at terroristerne ikke kommer vandrende op gennem Europa, så bliver vi nødt til at sende tropper af sted,« mener forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K).

I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Jeppe Kofod:

»Truslen fra Islamisk Stats og Al-Qaedas terrorvælde er fortsat alvorlig. De ønsker at skabe en oase i Vestafrika for deres ekstremistiske volds- og dødsregime. Det ville være en akut sikkerhedstrussel. Det må ikke ske. Derfor styrker Danmark nu vores indsats med specialoperationsstyrker og transportfly, ligesom vi fortsætter med målrettet diplomati, udviklingsarbejde og humanitære indsatser.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.