Vestjysk naturområde afspærres af hensyn til ynglende ulve

Den danske ulvebestand er voksende, og nu har endnu et ulvepar slået sig ned i Vestjylland for at yngle.

Artiklens øverste billede
Ulvens genkomst i Danmark har skabt stor debat mellem landbrugserhvervet og naturfredningsforeninger. I 2020 blev der registreret 43 ulveangreb på husdyr i Danmark. Arkivfoto

Besøgende i det vestjyske skovområde Stråsø Plantage syd for Holstebro må i de kommende måneder styre udenom et område på i alt 275 hektar. Det skyldes, at et ulvepar har slået sig ned for at yngle, og for at give dyrene fred og ro indskrænker Naturstyrelsen al færdsel i det afgrænsede område til og med slutningen af juli.

»Alle er velkommen til fortsat at gå en tur i området, men af hensyn til de ynglende ulve skal man holde sig fra et område afgrænset af veje i en del af Stråsø Plantage. Indskrænkningen af færdslen sker allerede nu i det tidlige forår for at tage højde for den nuværende situation med ekstraordinært mange besøgende,« udtaler skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Stråsø Plantage er et af landets største sammenhængende naturområder med skov og hede på i alt 5.200 hektar og er et skattet udflugtsmål for både naturelskere, motionister på mountainbikes og tilsyneladende også ulve.

Tæveulven, som har slået sig ned for at yngle, er selv født i området og har tidligere ynglet netop her. Det konstaterer forskere, der er ansvarlige for overvågning af ulven i Danmark, og som kan genkende hunnen i parret.

Afgrænsningen bliver markeret med skilte og information på stedet, ligesom Naturstyrelsens ansatte vil være mere til stede i området. Både i 2019 og 2020 blev lignende manøvrer igangsat i området af hensyn til ynglende ulve.

»Det er tydeligt, at ulvene har kastet deres kærlighed på et bestemt område, og i Stråsø Plantage er der rigtig god plads til både dyr og mennesker. Ulven er fredet og underlagt den strengeste beskyttelse i EU, og det indebærer blandt andet, at Danmark er forpligtet til at sikre, at den ikke bliver forsætligt forstyrret – og særligt ikke i yngletiden,« udtaler Poul Ravnsbæk.

Et kort over det afgrænsede område kan ses på Naturstyrelsens hjemmeside.

Et omdiskuteret rovdyr

I 2012 blev ulven set i Danmark for første gang i 200 år. Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus overvåger løbende ulvebestanden i Danmark for Miljøstyrelsen, og ved indgangen af 2019 vurderede man, at der befandt sig i omegnen af fem ulve inden for landets grænser. Det tal var steget til omkring 10 ulve i 2020, hvoraf fem er hvalpe fra 2019. De danske ulve opholder sig primært omkring større skovområder i Vest- og Midtjylland, oplyser Miljøstyrelsen.

Selv om ulven er både sjælden og menneskesky som udgangspunkt, er der i løbet af de senere år set flere eksempler på, at mennesker har krydset veje med rovdyret i de danske skove.

Blandt andet har en hanulv, som holder til i Klosterheden Plantage i Vestjylland, flere gange fulgt efter fodgængere med hunde. En adfærd, der ifølge Miljøstyrelsen ikke ukendt for enlige ulve, som i mangel på artsfæller kan finde på at rette deres sociale opmærksomhed mod hunde.

Ulvens genkomst i Danmark har skabt stor debat, hvor bl.a. landbrugserhvervet flere gange har problematiseret totalfredningen af ulven, der har stået for i alt 43 ulveangreb på husdyr i Danmark i 2020.

I 2018 blev en en mand dømt for ulovligt at have skudt en ulv, og til trods for den voksende bestand er ni ulve forsvundet siden 2012. Det viser statusrapporten fra ulveovervågningen i 2020.

En arbejdsgruppe under Miljøministeriet med repræsentanter fra blandt andet organisationerne Landbrug & Fødevarer og Dyrenes Beskyttelse er netop blevet enige om et forslag til en ny ulveplan med råd og anbefalinger til en forbedret sameksistens mellem den fredede ulv, mennesker og landbrugserhvervet.

Planen, der nu er sendt til miljøministeren, skal erstatte den eksisterende plan fra 2014, og af anbefalingerne fremgår blandt andet bedre kompensation til landmænd, der er nødt til at opsætte specialudviklet ulvehegn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.