Kritik af dobbeltstraf til corona-demonstrant

Hård dom over kvinde, der demonstrerede mod coronarestriktioner, får SF til foreslå ændring af en lov om dobbeltstraf, som partiet selv var med til at vedtage i foråret.

Artiklens øverste billede
Demonstrationen mod coronarestriktioner i København 9. januar udviklede sig til sammenstød mellem politi og en gruppe af demonstranterne. Foto: Anthon Unger

En 30-årig kvinde brød grædende sammen, da hun fredag i Københavns Byret blev idømt to års ubetinget fængsel i en historisk retssag.

Kvinden blev nemlig dømt efter en særlig tilføjelse til straffeloven, som fordobler straffen, hvis lovovertrædelsen har relation til coronaepidemien.

Den omdiskuterede bestemmelse blev indført i april sidste år med en hastelov, som nu igen skaber politisk debat.

Straffesagen mod den 30-årige handlede om kvindens rolle under en demonstration mod coronarestriktioner, der udviklede sig voldeligt i København den 9. januar i år. Kvinden blev bl.a. dømt for at have opfordret til vold, medvirken til grov forstyrrelse af den offentlige orden og medvirken til grov vold mod politifolk under demonstrationen, som var arrangeret af gruppen Men in Black.

Først holdt kvinden en tale, hvor hun bl.a. sagde:

»Er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?«

Og senere:

»Er I med? Er vi færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det, venner! Folkestyre, okay?«

Demonstrationen den 9. januar begyndte på Rådshuspladsen i København, hvor der blev holdt taler, men også affyret romerlys og kanonslag. Senere opstod der optøjer. Foto: Thomas Borberg

»Op i røven med dronningen«

Efterfølgende deltog kvinden ifølge dommen i »grov forstyrrelse af den offentlige orden«, da hun flere gange gik forrest i demonstrationen og førte an ved at råbe i en megafon.

Derved – mente en enig domsmandsret – tilskyndede kvinden andre sortklædte demonstranter til overfald mod politiet, som blev ramt af kanonslag, fyrværkeri, sten og andet kasteskyts. Desuden nægtede kvinden at følge politiets ordre om »i dronningens og lovens navn« at opløse demonstrationen. Hun råbte i stedet »op i røven med dronningen« i megafonen.

Mindst 16 politifolk blev ramt af kasteskyts og flere af dem kom til skade.

Den 30-årige, som nægtede sig skyldig, kastede ikke selv noget, men blev altså dømt på baggrund af sine ord og sin rolle under demonstrationen.

Ifølge Ritzau, som var til stede i retten, var hun stærkt påvirket, da straffen på to års fængsel blev læst op:

»Jeg har to børn,« udbrød hun grædende.

Hvis demonstrationen havde handlet om for eksempel klimahandling i stedet for coronakritik, var hun sluppet med ét års fængsel.

Sammen med sin advokat, Hassan Mahmood, har hun udbedt sig tid til at overveje dommen.

Flere personer blev anholdt under demonstrationen, som blev opløst af politiet. Foto: Tariq Mikkel Khan

SF vil lave loven om

Hasteloven, der indførte dobbeltstraf for en lang række coronarelaterede lovovertrædelser, var primært møntet på svindel med hjælpepakker og tyveri af håndsprit og værnemidler, som var en mangelvare i foråret.

Stramningen skabte dog stor debat i Folketinget, hvor Enhedslisten, De Radikale og fem løsgængere stemte imod. Det var første gang under coronakrisen, at en hastelov ikke blev enstemmigt vedtaget.

SF stemte for, men i lyset af fredagens hårde dom mod den 30-årige kvinde vil partiet nu have ændret loven, så den ikke længere gælder ved demonstrationer.

»Der er ingen tvivl om, at kvinden har begået nogle meget grove og uacceptable ting, som hun skal straffes for. Men det var aldrig tanken, at reglen om dobbelt straf skulle bruges i denne her situation,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF), som vil tage sagen op med justitsminister Nick Hækkerup.

De Radikale vil helt afskaffe dobbeltstraffen.

»Det er selvfølgelig strafbart, hvis man opildner til vold og kaster med farlige genstande. Det kan der ikke være to meninger om. I forhold til selve strafniveauet, synes jeg, at det er lodret forkert, at det giver dobbelt straf, at man begår en ulovlighed ved en demonstration, der har med corona at gøre,« siger retsordfører Kristian Hegaard.

Socialdemokratiet mener dog, at loven funger efter hensigten, siger retsordfører Jeppe Bruus (S) til Politiken.

Hasteloven skulle udløbe 1. marts i år, men er blevet forlænget året ud.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.