Regeringen opgiver krav om, at asyllejr skal ligge i et demokratisk land
Lovudkast skal bane vejen for regeringens plan om et modtagecenter uden for Europa for asylsøgere, men får kritik af eksperter.
Ingen lande har endnu meldt sig klar til at huse regeringens hede drøm: et modtagecenter uden for Europas grænser, som asylsøgere kan sendes til. Alligevel rykker planen snart lidt nærmere.
Et nyt lovudkast gør det juridisk muligt for Danmark at lave en aftale »med et eller flere tredjelande om, at udlændinge, der har søgt asyl i Danmark, overføres til tredjelandet«.
Men med lovudkastet slækker regeringen på et centralt kriterie til det land, der skal overtage Danmarks asylsøgere. Socialdemokratiet har nemlig tidligere gjort det klart, at modtagecenteret skal ligge i et demokratisk land.
Det er svært at tage garantierne om rettigheder seriøst, hvis man går bort fra at kræve demokratiske institutioner.
»Vores udgangspunkt er, at der skal være tale om et sikkert tredjeland, hvor der er en demokratisk valgt regering,« sagde Mette Frederiksen, da partiet i 2018 præsenterede idéen.
I lovudkastet står der intet om, at modtagecenteret skal placeres i et demokrati. Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) vil heller ikke garantere, at regeringen kun skeler til demokratiske lande. Det får kritik.
»Et modtagecenter i et land med en demokratisk valgt regering er absolut at foretrække,« siger Louise Holck, direktør hos Institut for Menneskerettigheder.
»Det er svært at tage garantierne om rettigheder seriøst, hvis man går bort fra at kræve demokratiske institutioner,« siger Martin Lemberg-Pedersen, migrationsforsker på Københavns Universitet.
Venstre, De Konservative og Nye Borgerlige oplyser, at de som udgangspunkt vil stemme for forslaget. Venstre har ikke svaret Jyllands-Posten på, om kun demokratiske lande bør kunne huse modtagecenteret.
»Jeg synes, vi skal tage den diskussion, hvis regeringen rent faktisk formår at komme med et land, der siger ja til dens idé,« siger Marcus Knuth, udlændingeordfører i De Konservative.
Nye Borgerlige vil ikke stille noget demokratikrav til landet, der skal overtage store dele af Danmarks asylforpligtelser.
»Det er ikke vigtigt, om det ligger i et demokrati. Det vigtigste for os er, at vi passer på Danmark,« siger partiformand Pernille Vermund.