Professor: Ny dansk coronavaccine er meget lovende

Bavarian Nordics bud på en coronavaccine får positive ord forud for de kliniske test i Holland.

Artiklens øverste billede
Bavarian Nordic ser et stort potentiale for vaccinen, der har fået betegnelsen ABNCoV2. Selskabet peger ikke mindst på, at løbende mutationer af covid-19 skaber et behov for nye vacciner lang tid frem. Arkivfoto: Bavarian Nordic

Det danske medicinalfirma Bavarian Nordic er på vej til at kunne teste sin coronavaccine på mennesker. Og selskabet har store forhåbninger til vaccinen forud for tests, der om kort tid indledes ved Radhoud Medical Centre i Holland.

De høje forventninger deles af professor Søren Riis Paludan, hvis laboratorium på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har testet vaccinen.

»Vi har lavet tests af prøver fra mus og aber, som er blevet vaccineret. Og de resultater giver håb om og viser tegn på, at vaccinen kan give en meget kraftig beskyttende og langvarig virkning mod corona,« siger Søren Riis Paludan til Ekstra Bladet.

Det kommende studie af vaccinen vil være et kombineret fase 1- og 2-studie, og 42 raske voksne deltager. Hvis de kommende tests står mål med forventningerne, vil der efterfølgende skulle gennemføres et fase 3-studie. Til sidst skal vaccinen godkendes endeligt af myndighederne.

Bavarian Nordic ser et stort potentiale for vaccinen, der har fået betegnelsen ABNCoV2. Selskabet peger ikke mindst på, at løbende mutationer af covid-19 skaber et behov for nye vacciner lang tid frem.

»Flere vacciner er allerede blevet lanceret og distribueret i store tal for at bekæmpe pandemien. Men beskyttelsen og evnen til at fange flere mutationer er endnu ukendt. Det understreger behovet for fortsat at udvikle næste generations vacciner,« udtaler Bavarian Nordics adm. direktør Paul Chaplin i en pressemeddelelse.

Blandt Bavarian Nordics konkurrenter er bl.a. vacciner fra Pfizer, Astrazeneca, Moderna og Johnson & Johnson, der på nuværende tidspunkt enten er godkendt eller meget tæt på at blive det.

I Danmark har godt 500.000 personer enten påbegyndt eller afsluttet vaccination mod covid-19. Det svarer til 8,8 procent af befolkningen. Af dem har omkring 200.000 fået begge vaccinestik. Det svarer til, at 3,3 procent af den danske befolkning er færdigvaccineret mod covid-19.

Det er Sundhedsstyrelsens forventning, at Danmarks befolkning i midten af juli er færdigvaccineret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.