Ekspert maner til ro: Ingen grund til panik over fund af brasiliansk variant i Danmark

Den brasilianske virusvariant er fundet i Danmark. Den menes at være mere smitsom og mindre modtagelig over for vacciner.

Artiklens øverste billede
Det er DTU, som har gjort fundet af P1-varianten, som oprindeligt blev opdaget i Brasilien. Resultatet er efterfølgende blevet bekræftet af SSI. Arkivfoto: Boris Roessler

Det første smittetilfælde med den brasiliansk variant af coronavirus er fundet i Region Hovedstaden. Varianten er muligvis mere smitsom og formentlig også mindre modtagelig over for de tilgængelige vacciner.

Derfor er det naturligvis dårligt nyt, at varianten nu er kommet til Danmark.

Men ifølge Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, er der ingen grund til at gå i panik på nuværende tidspunkt.

»Fundet af den brasilianske variant er forventet, men det er ikke noget, der ændrer det store på nuværende tidspunkt. Jeg tror ikke, at det får den store betydning for epidemien,« siger han og peger på, at der indtil videre kun er tale om ét enkelt fund.

»Vi kan godt leve med, at varianten er til stede i nogen grad. Det bliver først et problem i det øjeblik, den bliver altdominerende,« siger han.

P1-varianten er én af de virusvarianter, som myndighederne har særligt fokus på. Den blev fundet første gang i januar i den brasilianske by Manaus og hos rejsende fra Japan, der havde været i Brasilien.

Varianten har ti mutationer i spike-proteinet og ligner i nogen grad den britiske og den sydafrikanske variant, som begge menes at være mere smitsomme.

Søren Riis Paludan forklarer, at selvom den brasilianske variant også kan være mindre modtagelig over for vaccinerne, så er den dog stadig modtagelig, og det er vigtigt at understrege:

»Ja, vaccinerne virker, dog nok en lillebitte smule dårligere. Men i og med at vaccinerne giver så kraftigt et immunrespons, så har vi mere end rigeligt immunrespons til generelt at modarbejde de her varianter,« siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget smitteopsporing efter fundet. Ifølge Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, tyder det på, at vedkommende er blevet smittet i udlandet.

»Vi tror, den kommer udefra,« siger hun til TV2 News.

Hun slår samtidig fast, at styrelsen har stort fokus på at få brudt smittekæderne:

»Det er alvorligt, og vi gør, alt hvad vi kan for at inddæmme det her tilfælde.«

Fundet blev gjort i hovedstadsområdet, oplyser Statens Serum Institut (SSI) uden at komme stedet nærmere.

Beskytter mod alvorlig sygdom

SSI fremhæver ligesom Søren Riis Paludan, at de godkendte vacciner menes at virke på P1-varianten.

»Der kan muligvis forekomme nedsat effekt, men vaccinerne forventes stadig at beskytte mod alvorlig sygdom,« skriver instituttet på dets hjemmeside.

Der er stor mistanke om, at P1-varianten har øget smitsomhed, men dette er ikke endeligt bevist. Mistanken skyldes, at P1-varianten ligesom den britiske B117-variant og den sydafrikanske B1351-variant har mutationen N501Y, som menes at smitte lettere.

Den brasilianske variant har derudover også mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer. Det vides ikke, om denne variant medfører alvorligere sygdomsforløb, oplyser SSI.

Fundet i Danmark blev gjort ved sekventering af positive PCR-prøver foretaget af DTU’s Center for Diagnostik, og prøven blev efterfølgende helgenomsekventeret og dermed bekræftet af SSI.

Som myndighederne forventede er den britiske B117-variant nu blevet den dominerende i Danmark, hvor den udgør over 70 procent af epidemien.

Hvad angår den sydafrikanske variant er der fundet mindst 14 tilfælde i Danmark siden 16. januar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.