Populær naturpark oplever flere konflikter mellem gæsterne – nu skal simple regler løse problemet

Familier på søndagsudflugt og motionscyklister i høj fart kan være en svær kombination på smalle stier.

Artiklens øverste billede
Kun få kilometer fra Københavns Rådhusplads begynder Amager Fælled og bag den Kalvebod Fælled, som er blevet yndede udflugtsmål for hovedstadens naturelskere under coronakrisen. Men succesen har en bagside. Foto: Jens Dresling

Corona-nedlukningen har givet et boom i antallet af danskere, der er rykket ud i naturen for at motionere, blive luftet eller bare rense sindet fra hverdagens trivialiteter.

Men i Naturpark Amager ved København – hvor vandrere, løbere, motionscyklister, mountainbikere, fuglekiggere og andre friluftsmennesker myldrer rundt på stier og veje – skaber den store popularitet nu også problemer.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi oplever et stigende antal konflikter mellem naturparkens mange brugergrupper,« siger skovfoged Sven Norup fra Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Udfordringerne opstår særligt på veje og stiger, hvor de mange forskellige brugergrupper skal deles om pladsen.

Derfor vil Naturstyrelsen nu forsøge at forbedre folks færdsel i naturparken med nogle simple og velkendte tricks. Konkret vil gæsterne fremover blive mødt af en plakat, som viser færdselsreglerne i området:

Gående skal holde sig i venstre side af vejen - cyklister og andre på hjul skal holde sig i højre side.

»Fordelen ved at man som fodgænger holder sig i venstre side er, at man får et langt bedre overblik over cyklisterne. Man ser de modkørende i god tid og kommer ikke helt så tæt på de cyklister, der kommer kørende bagfra,« forklarer Sven Norup.

Han opfordrer samtidig de besøgende til at vise hensyn til hinanden:

»Ved at følge de simple regler og generelt udvise hensyn til de andre brugere herude, er der fortsat plads til at mange kan komme og nyde naturen herude.«

Kystvejen rundt om Kalvebod Fælled er ofte tæt "trafikeret" af både cyklende, gående og ridende gæster - billedet her er dog fra en mere rolig dag. Arkivfoto: Jens Dresling

Skovskidere på færde

Ud over smuk natur, havudsigt og åben himmel byder Naturpark Amager blandt andet på den ca. 24 km. lange vandrerute, Amarminoen, som er blevet rasende populær siden åbningen i 2020.

Amagers eget svar på den verdensberømte vandrerute Caminoen strækker sig fra Dragør syd om Amager gennem Kongelunden, over Kalvebod Fælled, op langs indsejlingen til Københavns Sydhavn, og ind over Amager Fælled inden den slutter ved DR Byen.

I februar kunne TV 2 Lorry berette om en temmelig ulækker sidegevinst ved rutens popularitet.

Flere beboere i Dragør var nemlig begyndt at finde menneskelorte og toiletpapir langs stranden - sandsynligvis fra vandrere, der oplevede at naturen kaldte midt på turen. Historien fik Dragør Kommune til at undersøge, om de offentlige toiletter langs ruten kunne åbnes før tid i år.

Naturpark Amager forventer, at den enorme besøgssucces i området kun vil stige yderligere, i takt med forårets varmere temperaturer.

Se Naturstyrelsens video om de nye skilte på Amager:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.