Mette Frederiksen: »Pandemien tester vores udholdenhed«

Statsministeren holder lige nu pressemøde om coronasituationen i Danmark. Pandemien tester vores udholdenhed, siger hun.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen tror på, at danskerne kan finde balancen i coronakrisen de kommende par måneder. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Som statsminister for hele Danmark er det min vurdering, at det er svært at gå længere end det, myndighederne finder forsvarligt«.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde netop nu. Med ved pressemødet er også Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut, sundhedsminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup.

På pressemødet adresserer statsministeren den aftale om genåbning, der tidligere onsdag blev indgået mellem regeringen og dens støttepartier. Hele blå blok samt Alternativet står udenfor aftalen. Det har fået flere til at spørge, om der vil være tilstrækkelig opbakning til de tilbageværende restriktioner, eller om coronatræthed vil få folk til at afvige fra dem.

»Om vi rammer den rigtige balance, det er svært at sige. Men det er det, vi prøver,« siger Mette Frederiksen.

»Pandemien tester vores udholdenehed. Den tester vores tålmodighed og i stigende grad desværre også vores sammenhold. Vi er i gang med som samfund at finde en uhyre svær balance,« lød det fra Mette Frederiksen.

»Både af hensyn til menneskers trivsel og af hensyn til økonomien. Det kræver at restriktionerne udfases. Ikke for hurtigt, men heller ikke for langsomt. Det er gennem snart 12 måpender lykkedes os at finde den balance i Danmark. I hvert fald nogenlunde. Derfor tror jeg også, det kan lade sig gøre at finde den nu,« siger Mette Frederiksen.

»Coronaen er hverken rød eller blå. Det er en sygdom, og den skal vi bekæmpe,« siger Mette Frederiksen.

Hun åbner på pressemødet op for, at flere kan komme tilbage på arbejde, i skole og på uddannelser den 15. marts, hvis der er tilstrækkelig kontrol med epidemien.

Statsministeren indledte pressemødet ved at dele danskerne op i tre grupper, som hun ønskede at henvende sig til.

»Jeg vil gerne i dag tale til jer, der efterhånden er ved at være godt trætte af corona, og som er trætte af nedlukning, og som spørger, hvorfor åbner vi ikke noget mere op,« indledte Mette Frederiksen pressemødet.

»Jeg vil også gerne have lov at tale til jer, der er bekymrede for, om vi åbner for meget, og som spørger, om vi risikerer at smitten kommer ud af kontrol,« siger statsministeren og understreger, at hun også henvender sig til dem, der står et sted midt i mellem.

Tidligere onsdag blev regeringen og Radikale, Enhedslisten og SF enige om en genåbningsplan for Danmark. Planen er delt, så forskellige grader af genåbning rammer på henholdsvis nationalt plan, i et nord- og vestjysk område og på Bornholm.

De borgerlige partier samt Alternativet er ikke med i aftalen om genåbning.

For hele landet gælder, at butikker, der er mindre end 5.000 m får lov at genåbne med skærpede kvadratmeterkrav i en begrænset periode - butikker i storcentre får ikke lov at genåbne. Til gengæld kan varehuse og større butikker, der har et areal på mere end 5.000 m åbne for et »meget begrænset« antal kunder, der dog skal bestille tid til at købe ind disse steder.

Det gælder også for hele landet, at udendørs kulturinstitutioner kan genåbne. Modkravet er, at disse institutioners gæster skal kunne fremvise en maksimalt 72 timer gammel negativ coronatest.

Sidste element i den nationale genåbning gælder udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Her bliver forsamlingsforbuddet, der lige nu er på fem personer, hævet til 20 personer.

Du kan læse flere detaljer om den nationale genåbning og se, hvilke lempelser der indføres i Nord- og Vestjylland samt Bornholm ved at klikke her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.