Aalborg Fyrværkerifabrik stopper produktion af raketter og vil forbyde dem
Antallet af nytårsulykker, der skyldes raketter, fylder for meget i statistikerne, mener direktør hos Aalborg Fyrværkerifabrik.
Mens mange fyrværkeriglade danskere lige nu tæller ned til, at de, når klokken slår midnat, kan antænde lunten på de indkøbte raketter og male himlen i alverdens eksplosive farver, bliver raketudvalget i 2021 en forhandler færre.
Aalborg Fyrværkerifabrik vil nemlig fremover ikke længere hverken sælge eller producere raketter. Det skriver TV 2 Nord.
Der er ikke særlig mange steder i byerne, hvor man kan tage en jernstang og hamre den ned i jorden. Der har vi jo fortove og asfalt, så det vi ser er, at raketterne bliver skudt af i champagneflasker, ølflasker, nedløbsrør og hække
»Grunden til, vi vælger at stoppe med at producere raketter, er simpelthen, at de udgør en for stor en del af statistikken i forhold til antallet af ulykker med fyrværkeri,« fortæller direktør for Aalborg Fyrværkerifabrik, Thomas Brix Pedersen, til mediet.
Ved den seneste nytårsfejring var der i Danmark i alt 228 fyrværkeriskader, der krævede behandling på sygehuset. Ud af dem var raketter skyld i 72 af ulykkerne. Det viser tal fra den såkaldte Ulykkes Analyse Gruppen under ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital (OUH).
Af opgørelsen fremgår det, at Region Hovedstaden stod for den største andel af raketulykker med 26 skader i alt henover nytårsdøgnet mellem 2019 og 2020. Region Midtjylland indtager andenpladsen med 18 raketskader.
Thomas Brix Petersen uddyber overfor DR, at raketter særligt udgør en fare i de større byer, som f.eks. København og Aarhus.
»Der er ikke særlig mange steder i byerne, hvor man kan tage en jernstang og hamre den ned i jorden. Der har vi jo fortove og asfalt, så det vi ser er, at raketterne bliver skudt af i champagneflasker, ølflasker, nedløbsrør og hække. Vi har set mange kreative forsøg på at skyde en raket af, men det er altså der, det går galt,« forklarer direktøren, der oplyser, at man i stedet vil satse på de såkaldte batterier.
Han går så langt som at opfordre til, at ingen producenter fremover skal have lov til at sælge raketter til private. De bør helt forbydes, mener Thomas Brix Petersen.
Selvom raketter altså udgør en uforholdsmæssigt stor del af ulykkerne, er det dog de seneste år gået den rette vej med fyrværkerisikkeheden.
Ulykkes Analyse Gruppen under OUH har siden nytåret 1995/1996 ført protokol med antallet af skader. Og her viser opgørelsen, at nytåret 1997/1998 med sine 457 skader topper listen over flest fyrværkerirelaterede sygehusbesøg i et nytårsdøgn. Seneste nytårs skadesantal var til sammenligning dermed næsten en præcis halvering.