• Opdateret 02/12/2020 kl. 10:22

Aarhus Universitet erkender at have tilbageholdt dokumenter

Universitetet har holdt dokumenter, der viste brud på god forskningsskik, tilbage for avis.

Aarhus Universitet erkender at have tilbageholdt dokumenter over for avisen Information. Dokumenterne viser, at der er sket brud på god forskningsskik i andre rapporter end den kritiserede oksekødsrapport.

Det skriver Information.

Oksekødsrapporten blev blandt andet kritiseret, fordi interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og slagterigiganten Danish Crown var med til at udarbejde en rapport om oksekød fra Aarhus Universitet og DTU.

Den blev præsenteret som uvildig forskning.

I kølvandet på Informations afsløringer om oksekødsrapporten søgte avisen aktindsigt i en række andre rapporter fra forskningscentret DCA på Aarhus Universitet.

Men i to måneder udskød universitetet at udlevere dokumenterne, fremgår det af en udtalelse fra universitetet til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Først få timer efter at Aarhus Universitet havde offentliggjort resultaterne af sin egen interne undersøgelse, imødekom universitetet anmodningerne om aktindsigt.

Den aktuelle sag møder kritik fra jurister. Juraprofessor på Syddansk Universitet Steen Schaumburg-Müller kalder det "magtfordrejning".

- Aarhus Universitet har et dobbelt problem. De har både tilbageholdt aktindsigter, og siden har de undladt at give korrekte oplysninger om forløbet. Det er magtfordrejning, siger han til Information.

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det et brud på offentlighedsloven.

- Det er et klart brud på offentlighedsreglerne at tilbageholde dokumenter på grund af usaglige hensyn. Og så har universitetet tilmed givet forkerte oplysninger i strid med sandheden om, hvordan de behandlede anmodningerne om aktindsigt. Det er alvorligt, siger han.

Aarhus Universitet ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, da den fortsat undersøges af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.