Besøgsloft kan krænke menneskerettigheder

Ældreorganisationer kritiserer sammen med flere partier, at beboere på plejehjem tvinges til at vælge mellem deres pårørende.

Artiklens øverste billede
Besøgsrestriktioner betyder, at Tina Bresson som den eneste i familien kan besøge sin gamle mor på plejehjemmet i Kastrup. Resten af familien kan kun komme med som billeder. Foto: Gregers Tycho

40.000 ældre, der bor i egen bolig på et plejehjem, og deres pårørende er udsat for urimelig behandling, når de kun må få besøg af ét familiemedlem og dermed tvinges til at vælge mellem de nære kære. Sådan lyder kritikken fra Ældre Sagen og Alzheimerforeningen.

De aktuelle besøgsrestriktioner, som gælder i knap 70 af de 98 kommuner, er på kant med de europæiske menneskerettigheder om privatlivets fred og boligens ukrænkelighed, og restriktionerne gør skade på de ældres fysiske og mentale trivsel, lyder kritikken.

»De nuværende besøgsrestriktioner og besøgsforbud er et dybt og alvorligt indgreb i retten til selvbestemmelse. Ingen andre befolkningsgrupper er udsat for dette,« siger direktøren i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, og henviser til, at plejehjem efterhånden typisk består af individuelle almennyttige boliger, hvor de ældre beboere har lejekontrakt til egen bolig og betaler husleje.

»I menneskeretskonventionens artikel 8 står der, at vi har ret til at disponere over egen bolig, have et familieliv og vælge, hvem der besøger os,« tilføjer direktøren og peger samtidig på, at ældre i egen bolig uden for et plejehjem selv kan bestemme, hvem og hvor mange der må komme på besøg.

Organisationerne, som får opbakning fra Institut for Menneskerettigheder, opfordrer regeringen til at lempe restriktionerne og dermed undgå, at de ældre skal udvælge én af deres nærmeste pårørende til at komme på besøg.

Krav om lempelse

Kritikken får medvind fra begge sider af Folketinget. Sundhedsordfører Per Larsen (K) kalder det et problem med begrænsninger af besøg og vil have restriktionerne lempet.

»Hvis man tester de ældre og personalet tæt, kan den ældre godt få lov at se både en søn, datter og et barnebarn,« siger han.

SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er enig:

»Man burde have lempet for længe siden, og jeg er virkelig, virkelig irriteret over det. Ved at organisere arbejdet, så færre ansatte er omkring den ældre, vil det give luft til besøg af flere pårørende.«

Sundhedsminister Magnus Heunicke fastholder dog restriktionerne og henviser til, at en tredjedel af de, der er døde af covid-19, var plejehjemsbeboere:

»Derfor er vi nødt til at passe ekstra godt på beboerne.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.