- For abonnenter
Rundt på Christiansborg: Nu vil de bevare mink
Efter ny udmelding fra fødevareministeren vil flere partier bevare avlsmink. Enhedslisten vil – trods principiel modstand – ikke blokere for fortsat minkproduktion.
Det er ikke slut med minken.
Sådan lyder det fra flere partier, efter at fødevareminister Mogens Jensen de seneste dage har blødt op på retorikken.
For en god uge siden – forrige onsdag – bebudede statsminister Mette Frederiksen, at »alle mink skal aflives,« og det har siden været budskabet fra både regering og øvrige myndigheder.
Indtil tirsdag aften i denne uge.
Vi har fra starten sagt, at man bør se på, om der er en sundhedsmæssig forsvarlig måde at gemme avlsdyrene på. Det har regeringen pure afvist, og nu viser det sig, at det kan man alligevel godt
Blødte op på tv
Klokken lidt i 20 tirsdag aften stillede Mogens Jensen op til et interview med TV Midtvest.
Tidligere på dagen havde han fremlagt et lovforslag med ordlyden, at »alle mink på danske minkfarme skal aflives (inkl. avlsdyr)«, og samme dag havde også Fødevarestyrelsen – som han er øverst ansvarlig for – sendt et brev ud til alle landets minkavlere med beskeden, at »det er regeringens ambition, at aflivningen af alle mink (også avlsdyr) skal være overstået den 16. november 2020«.
Men da det blev aften, var budskabet et andet. På tv-skærmen fortalte Mogens Jensen, at regeringen nu var »ved at kigge ind i«, om det vil være muligt at have »en lille gruppe avlsdyr«.
»Minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet. Vi gør, hvad vi kan, for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr,« sagde fødevareministeren, som dagen efter – onsdag i denne uge – gentog budskabet i Folketingssalen.
Nu havde Dansk Veterinær Konsortium (DVK) fundet frem til, at »det kan lade sig gøre på en sundhedsmæssig forsvarlig måde at bevare avlsdyr til genetik, så man på et senere tidspunkt kan genstarte en minkproduktion i Danmark«, sagde ministeren og tilføjede, at minkene skal opdeles »i flere lukkede, biosikrede enheder eller spredes på mange mindre eksisterede farme med eksempelvis 300 eller 500 til 3.000 dyr pr. enhed med god afstand mellem dyrene og med tilstrækkelig smittekontrol«.
»Samlet set kan der så udvælges 56.000 avlsdyr på tværs af farme for at sikre så bred en genetisk base som mulig. Og den mulighed er altså til stede,« lød det fra Mogens Jensen.
En politisk interesse
Den mulighed skal benyttes, mener flere partier på Christiansborg.
»Det er en vurdering, jeg også har efterspurgt. Og det viser sig, at det kan godt lade sig
Giv adgang til en ven
Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.
Giv artiklen via:
Du kan ikke give flere artikler
Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.
Denne funktion kræver Digital+
Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.
SE ABONNEMENTERALLEREDE ABONNENT? LOG IND
Denne funktion kræver Digital+
Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.
SE ABONNEMENTER ALLEREDE ABONNENT? LOG INDTeknisk fejl
Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.
Forsøg igen senere.