Alt fjerkræ skal hegnes inde eller overdækkes efter fund af fugleinfluenza

En vandrefalk er fundet død med den alvorlige fugleinfluenza ”H5N5” på Lolland. Ifølge Fødevarestyrelsen er virussen er ikke farlig for mennesker.

Artiklens øverste billede
7.000 høns måtte lade livet og 10.000 æg blev destrueret, da der blev konstateret fugleinfluenza på en hønsebesætning på Skørpingvej i Terndrup. Arkivfoto

En vandrefalk med den alvorlige fugleinfluenza ”H5N5” er fundet død ved Sakskøbing på Lolland.

Det betyder, at alle fjerkræavlere fra den 6. november skal sikre deres dyr mod kontakt med vilde fugle ved eksempelvis indhegning eller overdækning. Samtidig har Fødevarestyrelsen hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza fra meget lavt til højt, hvilket er det højeste trusselniveau.

Det oplyser Birgit Hendriksen, chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst.

»Typen, der er fundet i vandrefalken, er ikke farlig for mennesker. Den ses typisk i vilde fugle og spreder sig sjældent til mennesker. Det sker i øvrigt aldrig gennem mad. Det ville kræve, at man er med ude hos fuglene uden beskyttelsesudstyr, og det er man jo ikke,« siger Birgit Hendriksen.

Fundet sker, efter at der de seneste uger er rapporteret om fund af fugleinfluenza-typen ”H5N8” i Tyskland, Holland og Storbritannien. Indtil videre er ”H5N5”-typen, som er den, der er konstateret i vandrefalken på Lolland, udover Danmark kun fundet i Tyskland.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenzavirus, der i øjeblikket cirkulerer i Europa. Men sygdommen kan være alvorlig for fjerkræ og fugle. Derfor er det ifølge Birgit Hendriksen »uhyre vigtigt«, at alle ejere af fjerkær og fugle tager situationen alvorligt og sørger for, at deres besætning ikke kommer i kontakt med vilde fugle.

Fødevarestyrelsen vil den kommende tid føre kontrol med danske fjerkræavlere for at sikre, at fuglenen er korrekt sikret. Derudover har styrelsen i øjeblikket flere fugle til undersøgelse for fugleinfluenzaen ”H5N5”.

»Vi ved ikke endnu, om der er flere fugle med virus i sig. Det afhænger meget af fuglenes trækruter. Vi har en østlig og en vestlig rute, så det kommer an på, hvilken rute eventuelle fugle med virus tager, om der kommer yderligere smitte,« siger Birgit Hendriksen.

Hun opfordrer i den forbindelse fortsat danskere til at give besked til styrelsen, hvis man finder døde ænder, svaner eller andre fugle.

»Det bliver brugt til at indikere trusselniveauet. Lige nu har vi hævet niveauet til højt, fordi vi er nervøse for, at der kommer fugle med influenza til danske besætninger. Det er et forebyggende tiltag. Hvis den kommer ind i vores kommercielle fjerkræ, lukker vores eksport,« siger hun.

Ifølge Birgit Hendriksen er det ikke muligt at sige, hvor længe trusselsniveauet fortsat skal være hævet til det højeste. Det afhænger af, hvad yderligere test både herhjemme og i udlandet viser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.