Formand for Fængselsforbundet: Peter Madsen tog kvindelig ansat som gidsel

Peter Madsen var ifølge formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen udstyret med, hvad der lignede en pistol og et bombebælte, da han flygtede fra fængslet.

Artiklens øverste billede
Ved en større politiaktion anholdt man tirsdag Peter Madsen, som var på flugt fra fængslet. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Da Peter Madsen flygtede fra Herstedvester Fængsel tirsdag, var der ikke meget, som fængselsbetjentene kunne stille op.

Det siger formanden for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen, som oplyser, at den indsatte tog en kvindelig, civilt ansat som gidsel og var i besiddelse af våbenlignende genstande.

»Mig oplyst er der tale om noget, der minder om et bombebælte og noget, der minder om en pistol,« siger Bo Yde Sørensen, som er informeret om, at det var med kvinden foran sig, at den livstidsdømte fik personalet til at åbne porten.

»Så optager man forfølgelsen af ham, men han truer ret voldsomt, og man vælger at bakke af igen, og så mister mine kollegaer kontakten til ham.«

Efterfølgende overtog politiet forfølgelsen, og kort efter blev et boligkvarter tæt på fængslet afspærret under en anholdelsesaktion mod Peter Madsen.

Bo Yde Sørensen undrer sig over, hvordan den indsatte kunne få fat i materialet til de formodede attrapper i det lukkede fængsel.

»Der er en proces, der skal sættes i gang nu, ikke mindst spørgsmålet om, hvorvidt en så farlig indsat sidder det rigtige sted. Det bliver vi nødt til at diskutere med Kriminalforsorgen. Har man foretaget de korrekte vurderinger af hans placering?«

Farlige afsonere

Formanden fortæller, at der nu forestår et arbejde med at understøtte de medlemmer, som har været udsat for trusler fra Peter Madsen, eller været sat i en situation, hvor de ikke kunne handle.

»Vi ved historisk, at det tager hårdt på psyken, hvis man har set sin kollega i en farlig situation, men ikke har kunnet reagere på det.«

Herstedvester Fængsel er et lukket fængsel til indsatte med behov for »psykiatrisk, psykologisk og/eller sexologisk udredning og behandling,« som det lyder på Kriminalforsorgens hjemmeside.

Både Peter Lundin og den såkaldte Amagermanden afsoner deres domme i fængslet.

Peter Madsen blev den 25. april 2018 i byretten idømt fængsel på livstid for mishandling og drab på den svenske journalist Kim Wall. Dommen blev stadfæstet den 26. september samme år af landsretten. Kim Wall blev dræbt under en ubådstur med Madsen i den 11. august 2017.

Fangeflugter er ikke usædvanlige i Danmark, som ligger blandt de lande i Europa, der har flest af slagsen. Ifølge Bo Yde Sørensen hører tirsdagens flugtforsøg dog til i den usædvanlige ende, fordi der er tale om en gidseltagning med våben eller -attrapper.

»Man har sat sikkerheden over styr med den bemanding, vi har i dag. Jeg kan ikke sige, at det er årsagen til den situation, vi er i nu, men det kunne være en medvirkende årsag til, at det bliver en mulighed,« siger han.

Straf virker ikke

I november sidste år blev fire social- og sundhedsassistenter taget som gidsler, da en bandeleder flygtede fra en retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Det skete, da en besøgende smuglede en gasrevolver og en gaspistol ind på afdelingen i en kageæske.

Efterfølgende har Dansk Folkeparti stillet et lovforslag om skærpede straffe for fangeflugter.

»Vi har opdaget, at det er relativt straffrit i dag at stå for en fangeflugt,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Samtidig mener Skaarup, at livstid vitterligt skal være livstid, hvis man forsøger at flygte.

»Det må tælle negativt for en person som Peter Madsen i forhold til at komme ud på noget som helst tidspunkt,« lyder det.

Spørger man Bo Yde Sørensen, vil hårdere straf dog ikke gøre nogen forskel.

»Det kan vise handlekraft fra politisk hold og måske styrke retsfølelsen, men man skal ikke gøre det, fordi man tror, at man så kan undgå sager som den i Slagelse eller i Herstedvester. Manden fra Herstedvester har jo fået livstid, hvordan vil du forlænge hans straf?«

Forbundsformanden mener i stedet, at det handler om at få flere fængselsbetjente ansat. De danske fængsler og arresthuse har igennem længere tid været underbemandede og overbelagt.

»Vi har skåret så hårdt ned på antallet af personale, at vi har meget svært ved at forhindre det her,« lyder det fra Bo Yde Sørensen.

Peter Skaarup er enig.

»Jeg synes, at det er akut, at man prøver at løse personaleproblemet i fængselsvæsenet,« siger han.

Flugten i Slagelse fik justitsminister Nick Hækkerup til at bede Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Kriminalforsorgen om at udarbejde en handlingsplan til at »imødegå udfordringerne med fangeflugter«.

Handlingsplanen er dog blevet forsinket et par gange pga. coronakrisen. Senest den 15. oktober orienterede ministeren Folketingets retsudvalg samt Sundheds- og Ældreudvalget om, at han forventer at modtage planen inden udgangen af 2020.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.