Over 960.000 danskere har hentet corona-smitteapp

Ifølge Christian Wejse, epidemiologi og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, fanger appen dog ikke »særlig mange« smittetilfælde. Derfor bør man overveje, hvordan ressourcerne bruges, mener han.

Artiklens øverste billede
Appen "Smittestop" kan advare om, hvis man har været i tæt kontakt med en person, der er blevet testet positiv med coronavirus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Knap en million danskere har nu hentet appen ”Smittestop”, der kan advare om, hvis man har været tæt på en coronasmittet person, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet på Twitter.

Det sker, efter at antallet af smittede med covid-19 den seneste uge har været stigende flere steder i landet, og myndigheder på et pressemøde mandag eftermiddag har igangsat en række nye tiltag for at inddæmme spredningen af coronavirus.

Jeg har ikke nogen baggrund for at sige, at styrelsen (Styrelsen for Patientsikkerhed red.) ikke gør det godt nok. Men man kan sagtens forestille sig, at der er noget, der glipper, når flere fortsat bliver smittet.

Christian Wejse, epidemiologi og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital

Bl.a. skal samtlige borgere bære mundbind i den offentlige trafik, hvis de rejser indenfor Aarhus Kommune, Silkeborg Kommune, Odder Kommune, Horsens Kommune, Skanderborg Kommune og Favrskov Kommune. Ligesom borgere i Silkeborg Kommune opfordres til at bære mundbind, hvis de besøger indkøbscentre, supermarkeder eller større forretninger i kommunen.

Sundheds- og Ældreministeriet skriver på Twitter, at i alt 960.081 borgere nu har hentet corona-smitteappen, samtidig med at 299 borgere smittet med covid-19 har sendt en besked ud til kontakter via appen.

Ifølge Christian Wejse, afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital og forsker i infektionssygdomme på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, er det stigende antal af smittetilfælde i samfundet et udtryk for, at den nuværende smitteopsporing ikke fungerer optimalt.

»Jeg tror desværre, at det stigende antal smittede kan være et udtryk for, at smitteopsporingen ikke har været helt godt nok. Smitten har fået lov at blive ved med at køre. Der må være nogle, man ikke har fanget, siden at smitten bliver ved med at køre. Jeg kan konstatere, at hvis der er flere og flere tilfælde, må der være nogle, som er smittet af nogle, der ikke er fanget til trods for, at Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet smitteopsporing,« siger han til Jyllands-Posten.

Han understreger, at det er svært at opnå »tilstrækkelig dækning« i forhold til at inddæmme spredningen af coronavirus, men samtidig mener han også, at det er nødvendigt at kigge på om den nuværende smitteopsporing er god nok.

»Jeg har ikke nogen baggrund for at sige, at styrelsen (Styrelsen for Patientsikkerhed red.) ikke gør det godt nok. Det er meget svært at få en tilstrækkelig dækning på smitteopsporingen, men man kan sagtens forestille sig, at der er noget, der glipper i smitteopsporingen, når flere fortsat bliver smittet,« siger han.

Ifølge Christian Wejse er det vigtig at få fat i så mange som muligt, hvis smitten skal bremses, og derfor handler det også om at bruge ressourcerne korrekt, mener han.

»Det handler om, hvor mange ressourcer man smider i det. Nu har man valgt at smide rigtig mange ressourcer i en smitte-app, som ikke har fanget ret mange. I Tyskland har de i stedet indført corona-detektiver. Det tror jeg, at vi kan lære noget af. Nogle af de andre lande er rigtig gode til at lave smitteopsporing og gør det bedre end vi gør herhjemme,« siger han med opfordring til, at man kigger mod andre lande for at se, om en mere effektiv model kan udbredes herhjemme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde på mandagens pressemøde, at det afhænger af danskernes evne til at følge de generelle anbefalinger om yderligere tiltag skal indføres. Ligesom statsminister Mette Frederiksen mandag udtalte, at en yderligere nedlukning af Danmark ikke er nødvendig i øjeblikket.

»Vi vil gøre rigtig meget og gå rigtig langt for at undgå en nedlukning – det er ganske enkelt for dyrt for Danmark. Det er i øvrigt heller ikke nødvendigt,« sagde hun i TV2–programmet Go’ Aften Live mandag aften.

I slutningen af juli i år havde mere end 800.000 danskere hentet appen ”Smittestop”, der blev lanceret den 18. juni i år for at mindske spredning af coronavirus.

Det første døgn efter lanceringen blev ”Smittestop” downloadet 245.000 gange, hvilket er rekord for en offentlig app.

Der er de seneste syv dage registeret 756 smittetilfælde med covid-19.

Næsten halvdelen af de smittede er fra Aarhus Kommune, hvor 341 blev konstateret smittet. Derudover har Silkeborg registreret 42 tilfælde, og der var 27 nye tilfælde Ringsted.

Kommunerne Ringsted, Aarhus, Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø har alle registreret over 20 tilfælde per 100.000 indbyggere, og derfor bliver opmærksomheden skærpet på disse kommuner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.