Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i særlige situationer

Sundhedsstyrelsen udvider sine anbefalinger om brug af mundbind i bl.a. den kollektive trafik.

Artiklens øverste billede
Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt, med henblik på om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer som f.eks. indkøbscentre og forsamlingssteder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den danske sundhedsstyrelse har hidtil afholdt sig fra at anbefale mundbind, når folk bevæger sig rundt offentligt.

Men nu ændrer styrelsen sine anbefalinger og opfordrer folk i bus, tog og metro til at benytte mundbind, når der er trængsel, oplyser den i en pressemeddelelse. Anbefalingen er gældende fra august.

Ifølge de nye retningslinjer kan danskerne nu »med fordel bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer«.

»Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se, at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning, i takt med at ferien slutter, og genåbningen går ind i fase fire,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen lægger i sine nye anbefalinger vægt på, at der bliver stigende trængsel i den kollektive trafik, fordi mange kommer hjem fra ferie og begynder i skole og på arbejde igen. Derfor anbefaler Søren Brostrøm, at folk tager mundbind med i tasken og tager det på, hvis man kommer for tæt på andre mennesker.

Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt, med henblik på om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer som f.eks. indkøbscentre og forsamlingssteder.


Retningslinjer – ikke påbud

Mange lande anbefaler eller kræver allerede mundbind i det offentlige rum som en del af deres coronastrategi. Men det er ikke mange dage siden, at Søren Brostrøm sagde til DR Nyheder, at det i den nuværende situation »ikke giver mening« at kræve brug af mundbind i Danmark. Dertil er smitteniveauet stadig for lavt, lød argumentet.

Sundhedsstyrelsens nye retninglinjer er da også – foreløbig – bare retningslinjer og ikke et decideret påbud. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, siger transportminister Benny Engelbrecht til Ritzau.

»Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagererne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det,« siger han.

I begyndelsen af epidemien lød argumentet, at der ingen evidens var for mundbindets beskyttende effekt. Men det har ændret sig, i takt med at vi ved mere om coronavirussen, og hvordan den smitter. Bl.a. er det nu blevet kendt, at symptomfri smittebærere lader til at kunne sprede smitten i et omfang, som man tidligere ikke var opmærksom på.

Det primære formål med at bære mundbind er ifølge Sundhedsstyrelsen heller ikke at undgå selv at blive smittet, men for at øge chancen for, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet uden at have symptomer.

Myndighederne understreger, at man stadig skal holde afstand til andre og vaske og spritte hænder ofte, da mundbindet ikke kan erstatte de øvrige tiltag for at bremse spredningen af coronavirus.

»Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder,« lyder det fra Sundhedsstyrelsen, som snarest vil udgive materiale med information om, hvordan man benytter mundbind korrekt.

Torsdag oplyste de danske sundhedsmyndigheder det højeste daglige coronasmitteal siden maj. I alt er 91 konstateret smittet siden onsdag, og de seneste tal tyder på, at danskerne nu har tæt kontakt med flere forskellige mennesker end tidligere i epidemien. Det giver basis for øget smittespredning, hvis ikke anbefalingerne om afstand og hygiejne bliver overholdt minutiøst.

Det er allerede obligatorisk at bære mundbind i danske lufthavne og om bord på internationale passagerfly.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.