Kendissers patientjournaler er blevet afluret på dansk hospital

En erfaren, kvindelig sygeplejerske har over en årrække snaget i patientjournaler for bl.a. kendte personer og fremtrædende politikere.

Artiklens øverste billede
En nu tidligere ansat har snaget i patientjournaler for bl.a. kendisser og politikere på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Foto: Gregers Tycho

215 kendte personer, fremtrædende politikere, børn og kolleger har fået afluret deres patientjournaler.

Det fremgår af et notat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, sendt fra Region Hovedstadens IT-afdeling til Regionsrådet torsdag i denne uge.

På et møde den 10. juli blev regionsrådet orienteret om en konkret sag på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor en medarbejder har foretaget uberettigede opslag i patientjournaler.

»Antallet af uberettigede opslag er nu gennemgået og opgjort til 336 uberettigede opslag i 215 forskellige borgeres patientjournal,« fremgår det af notatet.

»Der er tale om opslag på kolleger, relationelle bekendtskaber, børn, kendte personer og fremtrædende politikere, som er foretaget over en årrække, frem til januar 2020, hvor vedkommende blev bortvist og afskediget,« står der videre i notatet.

Bortvist

Imellem jul og nytår sidste år henvendte en borger sig til Region Hovedstaden med en mistanke om, at der kunne være sket uberettigede opslag i vedkommendes journal.

Borgeren havde fået mistanken via oplysninger i den elektroniske patientjournal, hvor det er muligt at se, hvilke sundhedspersoner, der har tilgået journalen.

Regionens IT-afdeling undersøgte sagen og konstaterede, at en erfaren, kvindelig sygeplejerske havde »foretaget uberettigede opslag på et familiemedlem og seks øvrige borgere«, fremgår det af et notat fra regionen.

På den baggrund blev sygeplejersken indkaldt til en tjenstlig samtale i begyndelsen af januar og straks bortvist og senere på måneden afskediget, og sagen blev meldt til Datatilsynet og Politiet, fortæller Anne Jastrup, direktør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

»Vi tog hånd om det, vi opdagede på det tidspunkt,« siger Anne Jastrup.

Beklager dybt

1. juli i år rejste sig en ny mistanke mod den pågældende sygeplejerske. Mistanken gik på, at hun havde foretaget yderligere opslag på mindst én anden kollega på afdelingen i samme periode. Og mindre end en uge senere - 7. juli - konstateredes yderligere syv uberettigede opslag i kollegaers patientjournaler.

»I verificeringen af mistanken om de syv nye uberettigede opslag, trækkes der logoplysninger for medarbejderens aktivitet den pågældende dag, hvor der er foretaget opslag på kolleger. Her bliver der fundet yderligere mistænkelige opslag på andre borgere – herunder en række kendte personer og fremtrædende politikere,« skriver regionen i et notat.

På den baggrund satte Bispebjerg og Frederiksberg Hospital gang i en undersøgelse af sygeplejerskens færden gennem de »flere år«, hun har været ansat. Og konklusionen er ifølge regionen, at sygeplejersken har foretaget 336 uberettigede opslag i 215 forskellige borgeres journal.

»Vi kan se, at der har været opslag fra 2017 til udgangen af 2019, og med størst aktivitet i første halvår 2019. Det er en fuldstændig uacceptabel opførsel for en sundhedsperson, og jeg beklager dybt,« siger Anne Jastrup.

Ny kontrol

De mange borgere, der har været udsat for uberettigede opslag i deres patientjournal, vil den kommende tid blive kontaktet via e-boks.

Hospitalsdirektøren vil nu sikre sig, at lignende sager undgås fremover:

»Det her er en rigtig kedelig sag, og jeg har aldrig set noget lignende. Vi skal nu se på, om der er noget, vi kan lære af sagen,« siger hun og understreger samtidig, at der i efteråret 2019 blev foretaget ændringer af logoplysningssystemet i patientjournalerne, så det i dag er sværere at aflure journaler uden hurtigt at blive opdaget.

»Tidligere var der en stikprøvebaseret kontrol af medarbejdersnes logninger, men nu er der en automatisk kontrol af den fulde log, hvor uautoriserede opslag vil fremgå af lograpporterne,« siger Anne Jastrup.

Efter regionens egen undersøgelse af sagen er der »fortsat ikke noget«, der tyder på, »at oplysninger er blevet misbrugt, men det vil være politiets opgave at følge op på det«.

Finn Rudaizky (DF), medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg, vil nu have svar på, om hospitalets kontrol har været tilfredsstillende.

»Det er uheldigt, at systemet kan misbruges, som det har været tilfældet. Som politiker må det vel være naturligt, at jeg undrer mig over, at systemet i den grad kan misbruges. Jeg har derfor brug på svar på spørgsmålet om, hvorvidt sikkerhedskrav og kontrol har været tilfredsstillende. Men også hvilke ændringer, den alvorlige sag i Region Hovedstaden vil medføre fremover,« siger Finn Rudaizky.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.