Fogh Rasmussen havde et budskab til Pompeo: USA skal poste penge i Grønland, hvis Kina skal holdes fra døren

Den tidligere statsminister og Nato-generalsekretær tilbød desuden sin hjælp til at sikre flere og større investeringer fra USA i Grønland og Færøerne.

Artiklens øverste billede
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen interviewede tidligere på sommeren Pompeo ved et demokratitopmøde. Arkivfoto: Gregers Tycho

Det var ikke kun statsminister Mette Frederiksen, repræsentanter fra Grønland og Færøerne samt udenrigsminister Jeppe Kofod, der mødtes med USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, onsdag.

Også Anders Fogh Rasmussen, fhv. statsminister og Nato-generalsekretær, mødtes med udenrigsministeren. Det møde foregik på den amerikanske ambassade.

Overfor TV 2 News løftede Fogh, der i dag er rådgiver og konsulent i sit eget rådgivningsfirma samt seniorrådgiver hos den amerikanske bank Citigroup, sløret for, hvilke emner de to drøftede under fire øjne.

Snakken faldt ifølge den forhenværende Venstre-statsminister på, hvordan man bedst muligt kan forhindre, at »autokratiske regimer som Rusland og Kina« investerer i bl.a. Grønland og Færøerne.

Og her havde Fogh Rasmussen et klart budskab til den amerikanske udenrigsminister.

»Hvis vi skal forhindre for mange kinesiske investeringer i Grønland og Færøerne, behøver vi et meget stærkere amerikansk engagement i form af flere penge,« sagde han og fortsatte:

»Derfor har jeg også tilbudt min hjælp til at fremme amerikanske investeringer i Grønland og på Færøerne.«

USA’s regering afsatte tidligere på året 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.

Mødet kom ifølge Fogh i stand efter, at han for godt en måned siden videointerviewede Pompeo ved Copenhagen Democracy Summit – et topmøde blandt verdens politikere og erhvervsledere med demokrati på dagsordenen.

Og det interview åbnede altså døren for et møde ansigt til ansigt ved udenrigsministerens officielle besøg i Danmark.

De seneste måneder har USA og Kina skiftedes til at indføre sanktioner mod hinanden i den eskalerende handelskrig mellem de to stormagter. Fogh Rasmussen erklærede overfor TV 2 News, at han er på linje med USA’s pres mod kineserne.

»Jeg går i høj grad ind for fri handel, men det kræver, at der er lige vilkår i alle lande. Det er det, der er problemet – at vi tillod Kina at være med i WTO (Verdenshandelsorganisationen red.), i den tro, at de vil leve op til betingelserne i WTO. Derfor er jeg fuldstændig enig i amerikanernes pres på Kina.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.