Spionchef advarer: Coronakrisen forstærker truslerne mod Danmark

Flere terrorister, nye flygtningestrømme og en skærpet stormagtsrivalisering er blandt de trusler, som vokser pga. spredningen af covid-19, siger FE-chef Lars Findsen.

Artiklens øverste billede
Stormagtsrivalisering, flere terrorister, nye konflikter og risikoen for nye flygtningestrømme er blandt de trusler, som er vokset under coronakrisen, siger Lars Findsen, der er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Coronakrisen har på flere fronter skabt nye trusler mod Danmarks sikkerhed og forstærket eksisterende trusler, som øger landets sårbarhed i en mere ustabil og uforudsigelig verden.

Sådan lyder advarslen fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, der oplister en række sikkerhedspolitiske udfordringer, som i takt med spredningen af covid-19 øger presset markant på Danmark.

»Verden er på grund af coronakrisen blevet et vanskeligere og farligere sted for Danmark. Vi kigger ind i et vanskeligere og stadigt sværere håndterbart trusselsbillede,« siger Lars Findsen.

Coronakrisen og økonomisk tilbagegang kan ifølge den danske spionchef skubbe til ustabiliteten i vaklende stater i Mellemøsten og Nordafrika og skabe ny grobund for terrorister, konflikter og nye flygtningestrømme. Stormagtsrivaliseringen mellem Kina og USA er også skærpet og presser bl.a. Danmark i Arktis.

Hvis det vakler samtidig med en skærpet magtkamp mellem Kina og USA, er det ikke godt for Danmark.

Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)

»Vi har set, at der i vist omfang bliver slået revner i de institutioner, der sikrer fælles spilleregler og den internationale norm- og regeldannelse, der er så vigtig for mindre lande som Danmark. Hvis det vakler samtidig med en skærpet magtkamp mellem Kina og USA, er det ikke godt for Danmark,« siger Findsen, der bl.a. peger på, at WHO’s rolle under covid-19 er blevet brugt i et spil mellem stormagterne.

FE-chefen siger samtidig, at krisen har medført en øget risiko for cyberangreb, spionage og fremmede magters opkøb af danske infrastrukturvirksomheder.

Ifølge Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, er det et problem for et lille land som Danmark, at covid-19 mange steder »har fyret op under eksisterende konflikter«, samtidig med at de internationale spilleregler og metoder, der skal bruges til at håndtere dem, står svagere pga. magtkampen mellem Kina og USA.

Samme toner kommer fra Henrik Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Han siger, at hele verdensordenen er blevet rystet af coronakrisen, som »har været en accelerator, der har skærpet eksisterende trusler«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.