»Giv os en dato«: Borgmestre trygler om en plan for åbning af grænsen

Aabenraas borgmester foreslår at gøre en uges sommerferie i Danmark til et »anerkendelsesværdigt formål« for turister.

Artiklens øverste billede
I Sønderjylland og ved Vestkysten er tyske turister en stor indtægtskilde. Usikkerheden om sommerferien får nu flere borgmestre og turismeerhvervet til at bede om en afklaring. Arkivfoto: Ernst van Norde

Rejserestriktioner og lukkede grænser har midlertidigt gjort Danmark til et lukket land for udenlandske turister.

Situationen giver store tab hos danske turismeerhverv, og usikkerheden om fremtiden har nu fået sammenslutningen Destination Sønderjylland til at skrive et åbent brev til regeringen og indtrængende bede om en langsigtet plan for erhvervet.

Brevet, som bl.a. er gengivet i lokalmediet Sønderborg Nyt, er underskrevet af borgmestrene i de tre sønderjyske kommuner Aabenraa, Sønderborg og Haderslev. Ifølge borgmestrene har coronakrisen ramt regionen hårdt med tab i turismesektoren for over 600 mio. kr. i april og maj alene.

»Lige nu står vi i en situation, hvor mange tyskere har valgt at fastholde deres drøm om en ferie i Danmark og dermed deres bookinger. Så der er stadig håb. Men i takt med, at vi nærmer os sommermånederne, og der stadig ikke er en officiel dansk udmelding om en dato for den dansk-tyske grænses åbning, vil bookningerne blive aflyst og det næste blodbad i vores turismeerhverv indledes,« skriver borgmestrene.

Ifølge Destination Sønderjylland kan de tabte indtægter fra udenlandske besøgende langt fra tjenes ind ved øget indenlandsk turisme.

Men det ville være en hjælp, hvis regeringen kunne melde klart ud, om man kan regne med at åbne for tyske turister i sommerferien eller ej.

»Vi beder ikke om en straksåbning af grænsen. Vi beder ikke om nye hjælpepakker. Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan. Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til virkeligheden og det scenarie, vi står i,« lyder beskeden.

Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther, har ifølge Flensborg Avis fået den tyske indenrigsminister til at åbne for indrejse fra Danmark til Tyskland.

Der vil blive tale om en trinvis åbning med begyndelse den 15. maj. Den danske regering forhandler i denne uge med Folketingets øvrige partier om den næste fase i genåbningen af samfundet, men hidtil har man ikke nævnt noget om at udfase rejserestriktionerne.

Lige nu er det ikke tilladt for andre landes statsborgere at komme ind i Danmark, medmindre man har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål". Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), foreslår i den forbindelse over for jv.dk at justere på den definition.

»Man må kunne være pragmatisk og ikke skære alt over en kam. Der må være mulighed for at løsne op og gøre det til et anerkendelsesværdigt formål, hvis man har en lejekontrakt på et feriehus,« siger han.

Destination Sønderjyllands direktør, Karsten Justesen, ønsker en »koordineret og sikker genåbning« mellem Danmark og Tyskland, som begge har epidemien nogenlunde under kontrol.

Hvordan den tyske grænseåbning skal udformes, vil i løbet af denne uge blive besluttet ved forhandlinger mellem forbundskansler Angela Merkel og de tyske delstaters regeringschefer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.